Gft-afval wordt in de zomermaanden niet vaker opgehaald

Foto: CC0

In de raadsvergadering van Sittard-Geleen van dinsdag 12 juli kwam onder andere het uitvoeringsplan ‘van afval naar grondstof’ ter sprake.

Tijdens de bespreking van het uitvoeringsplan diende de fractie De GroenLinks-PvdA een amendement in waarin werd gevraagd om “gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus wekelijks gft afval op te halen”. Nu gebeurt dat tweewekelijks. Het amendement werd ingediend omdat veel huishoudens last hebben van van krioelende maden vergeven gft-bakken en zakken en omdat de bakken vaak al dagen voor het ophaalmoment vol zitten.

Het in de zomermaanden verhogen van de ophaalfrequentie van gft-afval kost de gemeente 6,50 euro extra per huishouden, zo heeft vuilnisophaler RWM becijferd. Volgens GroenLinks-PvdA is dat geld beter besteed dan de gratis afvalvoucher ter waarde van 12,50 euro, die inwoners kunnen gebruiken wanneer zij restafval naar een van de milieuparken in de gemeente brengen. In de zomermaanden belandt meer gft-afval bij het restafval omdat de gft-bakken dan vaak vol zitten omdat er meer in de tuin wordt gewerkt. Vaker ophalen van gft-afval zal er volgens GroenLinks-PvdA dan ook toe bijdragen dat afval beter gescheiden wordt, er minder naar de milieustraat gereden hoeft te worden en dat mensen minder last hebben van overlast door stank en ongedierte, zo luidde het betoog.

Het amendement werd bij stemming verworpen. Van de 35 uitgebrachte stemmen (2 raadsleden waren afwezig) waren er 14 voor het amendement (GroenLinks-PvdA, D66, PVV, FVD, SPA, Lokaal Sittard-Geleen Born en Stadspartij). Een raadsmeerderheid, bestaande uit gob, CDA, PIT en VVD (21 stemmen) was tegen.

Cookieinstellingen