Zomerwandeling in De Dellen en het Meerssenerbroek

Foto: © Het Limburgs Landschap - Henk Heijligers.

De natuurgebieden De Dellen en het Meerssenerbroek van Het Limburgs Landschap liggen ten zuiden van het dorp Meerssen, op de zuidelijke helling van het Beneden Geuldal.

Een afwisseling van plateau- en hellingbos naar vochtige bossen en graslandjes in het dal. Met het prachtige uitzicht over de Curfsgroeve meer dan een wandeling waard. Gaat u ook mee op 7 augustus?

Meerssenerbroek: nat verleden

De naam Meerssenerbroek wijst op het kletsnatte verleden van het gebied. Aan de voet van het hellingbos De Dellen trad vroeger overal grondwater uit. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog op.

De Dellen: heide maakte plaats voor bos

Direct grenzend aan het Meerssenerbroek ligt het hellingbos De Dellen, een gevarieerd loofbos met zeldzame flora en fauna. In het begin van de 19 e eeuw groeide hier overigens geen bos. Het gebied werd toen (en nu nog door vele streekbewoners) aangeduid als Meerssenerhei of Ambyerhei. Destijds groeide er struikheide, brem en jeneverbes. In het begin van de 20e eeuw heeft de heide plaats gemaakt voor bos. Toen kreeg het gebied ook zijn huidige naam: De Dellen. Dellen zijn holle wegen of grubben die zich in de helling hebben ingeslepen. Hiervan zijn mooie voorbeelden in het gebied te zien.

Zomerwandeling

De excursie start zondagochtend 7 augustus om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te 6231 RV te Meerssen. De excursie is gratis, duurt ruim twee uur, en stevige wandelschoenen worden aanbevolen. U dient zich aan te melden via www.limburgs-landschap.nl/kalender. In verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden kunnen honden niet mee.

Cookieinstellingen