Augustus Sint Rosamaand in Sittard

<em>Foto uit 2013</em>
Foto uit 2013
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Maandag begint met augustus de laatste maand van de meteorologische zomer en dat is in Sittard traditioneel Sint Rosamaand.

Het jaarlijkse feest ter ere van de stadspatrones van Sittard begint op zaterdag 27 augustus met om 18:00 uur een Pelgrimsmis in de Sint Michielskerk op de Markt in Sittard.

Op zondag 28 augustus wordt met een pontificale hoogmis om 09:30 uur in de Sint Michielskerk het Hoogfeest van Sint Rosa gevierd met bisschop monseigneur Smeets/hulpbisschop monseigneur De Jong. Aansluitend trekt – voor het eerst sinds augustus 2019 – tot grote opluchting van de Sittardse bevolking weer een grote Sint Rosaprocessie vanaf de Sint Michielskerk naar de Sint Rosakapel op de Kollenberg.

In 2020 en 2021 kon dat vanwege de beperkende maatregelen door de coronapandemie niet. Om de in 1675 uitgesproken belofte van de Sittardse bevolking, om jaarlijks een processie naar de Sint Rosakapel te houden, toch gestand te doen trok op zondagochtend 30 augustus in het geheim om 07:00 uur ’s ochtends een klein gezelschap in bidstoet naar de Sint Rosakapel. Een jaar later liepen er al wat meer processiegangers mee, maar mochten harmonieën, fanfare, schutterij en andere verenigingen enkel met een kleine bestuursafvaardiging deelnemen aan de processie. Voor 28 augustus van dit jaar staan alle seinen weer op groen voor een grote Sint Rosaprocessie.

Op maandag 29 en dinsdag 30 augustus trekt om 09:30 uur een eenvoudige bidprocessie naar de Sint Rosakapel, waar om 10:00 uur een heilige mis plaatsvindt.

In de aanloop naar het Hoogfeest van Sint Rosa vinden op dinsdag 2, 9, 16 en 23 augustus om 19:00 uur openlucht missen plaats bij de Sint Rosakapel. De diensten worden opgeluisterd door René Haustermans en de Philharmoniker. Via internet is een livestream van deze missen te volgen via sintrosasittard.nl.

Cookieinstellingen