Geslaagde première Zittesje Revuu Oukouk – l’Histoire se répète

<em>Cast & crew Zittesje Revuu Oukouk</em>
Cast & crew Zittesje Revuu Oukouk
Foto: © Roel Gaj

De première van de nieuwe Zittesje Revuu Oukouk zit erop. Cast & crew mogen terugkijken op een geslaagde eerste uitvoering.

Dat de historie zich regelmatig herhaalt is een vaak gehoorde uitdrukking. En ze is bovendien nog waar ook. Datgene waarmee de huidige inwoners van de lieve kleine stad Sittard momenteel te maken hebben vertoont duidelijke parallellen met ruim een halve eeuw geleden.

De wat ouderen onder het publiek in het nagenoeg uitverkochte Toon Hermans Theater herinneren zich ongetwijfeld nog de sloop van het gemeentehuis op de Markt en de bouw van dat foeilelijke warenhuis dat ervoor in de plaats kwam.

Nu, ruwweg twee generaties later, moet dat foeilelijke gebouw plaats maken voor het Huis aan de Markt. De daarvoor ingediende ontwerpen kunnen overigens vandaag nog op de Markt worden bekeken. Maar er zijn nog meer parallellen. In 1959 werd het Stadspark gerenoveerd en een dergelijke operatie is onlangs herhaald en afgerond. Ook werd in dat jaar de Sittardse Stadsschouwburg geopend, die onlangs werd omgedoopt in het Toon Hermans Theater. En een halve eeuw geleden bestonden er natuurlijk ook al complottheorieën.

De verhaallijn voor de pauze: tijdens de presentatie in het leegstaande V&D-gebouw van de plannen voor het Huis aan de Markt roepen Frens en Jozef Puime dat de geschiedenis zich herhaalt – l’histoire se répète, om de genodigden vervolgens mee te nemen naar het ‘Achteróm’ van 1959, een volksbuurt in het hart van Sittard. Na de pauze wordt onder meer via de Druim van Frens en Jozef Puime toegewerkt naar een slotscène in het circus waar chaos en kolder weer de kop opsteken en het publiek zich van het ene op het andere moment weer in het heden bevindt.

‘Die van Achteróm’ tegenover ‘dae kale sjiet van die van ’t villapark’, de familie Puime, juffrouw Kwix en de directrices van de school, een overambitieuze wethouder Albaer Claessens, politieagent Homberg, de dames Klooze, Mieneke Zinken en haar winkeltje, een prestige project in de gemeente, de waarde van de medailles van Zefke Mols, de vermeende schat van Kamminga ergens langs de Keutelbeek, de tennisbaan in het park, de school. Je kunt je er van alles bij voorstellen: samen goed voor ruim drie uur vermaak.

Er zijn belangrijke rollen weggelegd voor een aantal jeugdige acteurs – de jongste is een jaar of elf. Last van plankenkoorts hebben ze geenszins, ze spelen hun rollen overtuigend en laten zich ook niet van de wijs brengen als een zangsolo al te zeer door het orkest wordt overstemd. En ook de ‘bekende Zittesje Revuu-gezichten’ stellen niet teleur: die spelen hun rollen zoals je van hen verwacht.

De diverse scènes wisselen elkaar vlot af waarbij handig gebruik wordt gemaakt van steigerconstructies. De changementen worden ondertussen aan elkaar gebreid door de immer mopperende conciërge van de school, annex de technische onderhoudsman van de gemeente annex de butler annex de jaloerse indiaan. Hoe dat in elkaar steekt moet u zelf maar gaan zien.

Op de foto boven dit bericht ziet u de 37 acteurs, 27 decorbouwers, 16 grimeurs (schmink en pruiken), 21 muzikanten van Big Band Time Out, het 10 dansers sterk showballet van dancestudio Fame, de muziekcommissie (5 personen), de sponsorcommissie (8 personen) de PR-commissie (7 personen) en de twee dames van de koffie, thee en broodjes tijdens de repetities, die er samen voor zorgden dat de bezoekers van de Zittesje Revuu weer konden genieten van een avond heerlijk ongecompliceerd vermaak.

De regie van deze niet te missen Zittesje Revuu is in handen van Nicole Schurgers-Op den Kamp, met assistentie van Nicole Schaepman. De teksten zijn geschreven door Sjef Schurgers en de muzikale begeleiding wordt verzorgd door Big Band Time Out onder leiding van Eric van Oppen, die tevens de arrangementen schreef. Reflexion Evenemententechniek verzorgde licht en geluid. De zorg voor de kostuums was bij Linda Talman, Sjekkie van den Berg en Anjo Piu-Hendrix in goede handen. Limburg Hair leverde de pruiken en Anja Derks regelde de schmink. Vanessa Gelissen tekende voor de choreografie. Marije Wessels zorgde ervoor dat ook backstage alles op rolletjes verliep.

Net als bij de vorige Zittesje Revuu verzorgt Welzen Studio’s de filmregistratie. Niet alleen opdat we later allemaal nog eens kunnen genieten van Oukouk, maar natuurlijk ook om alle vrijwilligers die aan de revue meewerken de kans te geven om het eindproduct te zien.

Ondanks dat de resterende 8 voorstellingen grotendeels zijn uitverkocht zijn er voor elke voorstelling nog kaarten beschikbaar.

U kunt Oukouk nog bezoeken op 19, 20*, 25, 26 en 27* november en op 2, 3 en 4* december. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 20:00 uur en die op zondag om 14:30 uur. Kaarten zijn online te bestellen op www.toonhermanstheater.nl.

Cookieinstellingen