Blijven wonen in eigen dorp of wijk van Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Er wordt een wijziging verwacht van de Huisvestingswet die gemeenten de mogelijkheid biedt de helft van alle te bouwen koophuizen te bestemmen voor de eigen inwoners of voor mensen met ‘cruciale beroepen’.

Deze mogelijkheid was er al voor sociale huur en wordt straks uitgebreid naar de koopsector voor de prijsklasse tot € 405.000 vanaf 2023.

Veel (kleinere) gemeenten in Limburg hebben inmiddels besloten de helft voor eigen inwoners te gaan bouwen. Dat kan worden geregeld in de huisvestingsverordening. Daarnaast hebben gemeenten de mogelijkheid om in bestemmingsplannen vast te leggen dat er bepaalde percentages aan sociale huur, middenhuur en goedkope koopwoningen moeten komen. Deze zogeheten doelgroepenverordening, waar een aantal gemeenteraden mee hebben ingestemd bestaat al langer.

CDA-gemeenteraadslid Jos Schlössels vraagt regelmatig aandacht voor de in Sittard-Geleen spelende woningproblematiek, met name zoals die speelt in de kleinere kernen. “In Sittard-Geleen kenmerkt de woningproblematiek zich tot de ‘nood aan de juiste woning’ of simpel gezegd ‘de verkeerde mensen wonen in de verkeerde huizen’,” aldus Schlössels, die in de mogelijke komst van de wetswijziging dé oplossing ziet voor de zo gewenste doorstroming in de woningmarkt in Sittard-Geleen.

De CDA-fractie is verder van mening dat deze wetswijziging binnen de Huisvestingswet bijdraagt aan de toekomstige leefbaarheid en het daarmee verbonden verenigingsleven in de dorpen en wijken van de gemeente. “De CDA-fractie kan dat als geen ander beamen: vrijwel de gehele fractie en partijleden hebben hun sporen in het Sittard-Geleense verenigingsleven ruimschoots verdiend en herkennen daardoor des te meer de beschreven problematiek.”

Veel verenigingen hebben het momenteel moeilijk. Eerst als gevolg van de coronapandemie en nu door de energieproblematiek. Ook het vertrek van leden naar andere kernen en regio’s draagt bij aan de problemen.

“Wat zou het fijn zijn als inwoners van jong tot oud in hun eigen vertrouwde dorp of wijk kunnen blijven wonen en lid (kunnen) blijven van hun vereniging waar ze vaak al tientallen jaren aan verbonden zijn. Niet alleen voor de prestaties van de vereniging is dat uiteraard belangrijk maar meer nog voor de ‘derde helft’ na een training of repetitie, die sterk bijdraagt aan verbinding. Wat dat betreft zijn wonen en verenigingsleven onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

De CDA-fractie hoopt dan ook dat de genoemde regeling voor eigen inwoners zo snel mogelijk in Sittard-Geleen toegepast kan gaan worden en heeft naar aanleiding daarvan middels een aantal vragen geïnformeerd naar de mening van het college van B&W.

Cookieinstellingen