Bronsdieven stelen kunstwerk op Vouersveld

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Het op begraaf- en gedenkpark Vouersveld in Geleen geplaatste kunstwerk De Levenscyclus is onlangs door bronsdieven gestolen.

Het beeld sierde de plek waar nabestaanden afscheid nemen van hun dierbare overledenen. De gemeente Sittard-Geleen laat weten ervoor te zorgen dat er een nieuw kunstwerk komt. Dit wordt een kunstwerk van een ander materiaal dan brons, zodat het minder aantrekkelijk is voor dieven.

In onze gemeente zijn al vaker bronzen kunstwerken door bronsdieven gestolen. Bekende voorbeelden zijn het beeld van Maske Doal op de Platz in Limbricht en De Drie Gratieën dat voor het Toon Hermans Theater stond. Het beeld van Maske Doal kon worden vervangen door een kunststof exemplaar, dat amper van echt brons is te onderscheiden. De Drie Gratieën is echter voor altijd weg, want daarvan bestond geen gietvorm meer. Het beeld van Toon Hermans, dat eerder ook bij het Toon Hermans Theater stond, staat alweer enige tijd redelijk veilig onder het oog van bewakingscamera’s achter een hekwerk bij Erfgoedcentrum De Domijnen aan de Kapittelstraat. De kans dat bronsdieven er met het onlangs gerestaureerde carnavalsmonument op de hoek van de Walstraat, Helstraat en Paradijsstraat vandoor gaan is gezien de locatie, de omvang en het gewicht van het kunstwerk niet al te groot.

Cookieinstellingen