GroenLinks-raadslid Kim Schmitz verlaat de lokale politiek

04 mrt 2023, 8:00 Nieuws
abseilen van goyenflat 6
Kim Schmitz, voormalig wethouder van Sittard-Geleen en raadslid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Sittard-Geleen, verlaat binnenkort de politieke arena.
Dat maakte zij vrijdag bekend. Vanaf 1 april aanstaande gaat zij aan de slag als directeur-bestuurder bij Stichting Akkoord!. Akkoord! Is een onderwijsstichting voor openbaar onderwijs in de gemeenten Beesel, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Leudal en Venlo. Het openbaar onderwijs heeft een bijzondere opdracht: het garandeert goed en waardevol onderwijs voor iedereen in onze democratische samenleving.
“De openbare school is de oefenplaats voor democratische vaardigheden en de ontmoetingsplaats bij uitstek. Iedereen is er immers welkom. Ik kijk er naar uit daar een bijdrage aan te mogen leveren. Het betreft een fulltime functie waar ongetwijfeld de nodige extra uren mee gepaard gaan.” Daarnaast blijft Schmitz gedurende een paar uur per week individuele begeleiding bieden aan een cliënt.
“Beide werkzaamheden verdienen mijn volle aandacht. Dit betekent dat ik deze zomer zal stoppen als volksvertegenwoordiger in Sittard-Geleen. Een goed en betrokken raadslid is immers tussen de 16 en de 20 uur kwijt met het raadswerk. Ik kom dus letterlijk uren in de week tekort. De inwoners van Sittard-Geleen verdienen volksvertegenwoordigers die zich met volle tijd en aandacht inzetten. Stil in het pluche zitten en slechts bij stemming actief zijn past niet bij mij en is überhaupt een goed volksvertegenwoordiger onwaardig.”
Het is nu aan GroenLinks om te zorgen voor een goede opvolging. Schmitz hoopt dat één van de jongeren op de kandidatenlijst van GroenLinks de beschikbare raadszetel zal vullen.
“Ik heb altijd gezegd dat mijn werkzaamheden maatschappelijke impact moeten hebben en ik van betekenis wil zijn voor de meer kwetsbaren in samenleving. Jarenlang heb ik hier invulling aan kunnen geven als gemeenteraadslid en wethouder in combinatie met het verlenen van individuele begeleiding aan jongeren en volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Nu krijg ik de mogelijkheid de door mij gewenste maatschappelijk impact te maken op een andere plek, in een andere rol, in een andere regio.”
De afgelopen twee jaar in de lokale politiek heeft Schmitz als nogal roerig ervaren. “Mijn vertrouwen in de oprechtheid en waarachtigheid van de lokale politiek heeft een dusdanige deuk opgelopen dat ik ernaar uitkijk mijn energie elders volop in zetten.” Desondanks verwacht ze dat het afscheid haar niet licht zal vallen.
“Tot deze zomer zal ik mij nog actief inzetten als lijstduwer voor de Provinciale Staten verkiezingen, voor de realisatie het Sociaal Lokaal Energiebedrijf, het tegengaan van een grootschalig vakantiepark bij de Schwienswei en het voorkomen dat de bodemloze put Sportpark Glanerbrook andere mooie en noodzakelijk ontwikkelingen in de gemeente onmogelijk maakt.”
Met Schmitz vertrekt de grootste stemmentrekker van de laatste gemeenteraadsverkiezingen uit de lokale politiek.