Plaquette ter herinnering aan straatmuzikant Remco van der Vorst onthuld

Foto: SGN

In het centrum van Sittard werd vanmiddag een fraaie plaquette onthuld ter herinnering aan Remco van der Vorst.

De straatmuzikant overleed in 2021 op 56-jarige leeftijd en liet voor velen een leegte en een grote stilte achter. Van der Vorst was een bekende en hoorbare verschijning in de Sittardse binnenstad, waar hij als straatmuzikant op een door velen zeer gewaardeerde manier bijdroeg aan het straatbeeld en aan de sfeer.

Reden voor raadslid Patrick Brouwers om in november 2021 middels schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur te pleiten voor een blijvend aandenken aan Remco: “Velen hebben dierbare herinneringen aan Remco overgehouden. Dit zag men de afgelopen maanden ook terug op meerdere plekken in de binnenstad van Sittard waar kaarsen, bloemen en andere voorwerpen lagen als eerbetoon aan deze bekende straattroubadour.”

Zijn voorstel kon rekenen op instemming van het college. Vervolgens werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp, waarbij het ontwerp van kunstenares Angelique Cremers werd uitverkoren: een bronzen plaquette waarop de linkshandige gitarist in zijn kenmerkende houding, met zijn onafscheidelijke pet, staat afgebeeld. Op de plaquette is verder een tekst van Remco opgenomen, met daaronder zijn handtekening: “Ik mag mijn bestaan graag bevestigen met zoiets vluchtigs al een stukje muziek. Iets voor het moment.”

De plaquette werd onthuld door wethouder Andries Houtakkers en de zus van Remco van der Vorst. Zij sprak haar dank uit en ziet in de plaquette een “mooi gebaar voor ieder paradijsvogeltje”. Het kunstwerk is geplaatst op een plek waar Remco vaak stond te zingen achter zijn opengeklapte gitaarkoffer: bij de opgang naar de Begijnenhofwal, voor het beeld van Zefke Mols.

Cookieinstellingen