Toeristenbelasting Limburg gestegen met 6,8%

Foto: CC0 via Pixabay

Overnacht je in een Limburgs hotel? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld € 1,87 aan toeristenbelasting per persoon per nacht.

Dit is 6,8% meer dan een jaar eerder, toen je nog € 1,75 betaalde. Lokaal zijn er grote verschillen. In de gemeente Beek verdubbelde het tarief zelfs. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting in Nederland.

Grootste stijging in Beek

In 15 van de 31 Limburgse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 6,8%. Landelijk was de gemiddelde toename lager: 6,3%.

Gemeente Beek voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier € 2,16 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog € 1,08 was. Ook in Roermond was er een flinke toename (+50%).

Forse verschillen tussen gemeenten

Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Er zijn daarom grote verschillen op lokaal niveau. Maastricht staat bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Limburg: de hoogte van de toeristenbelasting is hier € 4,56 per persoon per nacht. De top 5 is als volgt:

  • Maastricht (€ 4,56)
  • Roermond (€ 3,12)
  • Vaals (€ 2,65)
  • Weert (€ 2,50)
  • Sittard-Geleen (€ 2,42)

Peel en Maas en Nederweert hanteren momenteel het laagste tarief: € 1,- per persoon per nacht.

Relatief lage toeristenbelasting in Limburg

Voor een nachtje in een hotel betalen toeristen in Limburg gemiddeld € 1,87 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. Een relatief laag bedrag, landelijk ligt het tarief namelijk op € 2,16.

In Noord-Holland wordt gemiddeld het hoogste belastingtarief gevraagd: € 3,16 per persoon per nacht. Dit komt vooral door het hoge tarief in Amsterdam van € 12,12.

Cookieinstellingen