Drie tournees voor het Laagland in 2023-2024

Foto: Het Laaglan

Het nieuwe seizoen van theatergezelschap Het Laagland zit boordevol voorstellingen voor de hele  familie.

Van VO-LU-ME (1,5+) en De Grote Gele Graafmachine (4+) voor de allerkleinsten tot Help,  Helikopterouders! voor iedereen van 8 tot 108 jaar. Daarnaast organiseert Het Laagland volop  educatieve projecten voor het onderwijs en is het gezelschap binnen ZuidZone weer actief in de  wijk Geleen-Zuid. Nieuw is het familietheaterfestival dat in samenwerking met het Toon Hermans  Theater en Parkstad Limburg Theaters wordt georganiseerd op 25 februari 2024.

Plus: nóg meer aandacht voor verhalen dicht bij huis 

Met drie gloednieuwe titels gaat Het Laagland op tournee door heel Nederland en België. Op 17  september 2023 gaat in Theater Kerkrade de voorstelling VO-LU-ME in première, van de makers van  de dreumesvoorstelling WOOSH! (2020-2021). Alle dreumesen (1,5 tot 3 jaar) maken op deze  laagdrempelige manier kennis met theater én mogen na afloop zelf op de vloer meespelen.  In De Grote Gele Graafmachine (4+, samenwerking met SALLY Dansgezelschap Maastricht) ontmoeten we vier goed geoliede machineonderdelen die altijd precies doen wat van hen verwacht  wordt. Totdat één deel er ineens anders over denkt. Deze aanstekelijke mix van dans en theater gaat in première in Munttheater Weert op 14 oktober 2023. Alles wat je altijd al wilde weten over je  opvoeders komt vanaf januari 2024 voorbij in Help, Helikopterouders! (8+). Vijf acteurs kruipen in  deze energieke familievoorstelling vol interactie (regie: Inez Derksen) afwisselend in de huid van  ouders en kinderen. Samen met het publiek oefenen ze met opvoeden en opgevoed worden.  

Het Laagland op school

De Grote Gele Graafmachine en Help, Helikopterouders! zijn ook als schoolvoorstelling voor het  primair onderwijs te zien in het theater. Voor het voortgezet onderwijs speelt Het Laagland in  samenwerking met Toneelgroep Maastricht de theater-in-de-klasvoorstelling KOSMOS (12+), over  waarom we zo kijken naar de verschillen tussen mensen in plaats van naar de overeenkomsten. Nóg  meer bijzonder aanbod voor op school, zoals de workshops Tem je eigen draak (groep 5,6,7) en  Draak van een docent (voor docententeams) zijn te vinden op www.hetlaagland.nl onder ‘Scholen’.  

Projecten van Het Laagland

Op 25 februari 2024 organiseert PLT in samenwerking met Het Laagland het familietheaterfestival in  Sittard, waarbij een gevarieerd aanbod aan jeugdtheatervoorstellingen te zien is, veelal van  Limburgse partners. Ook het meerjarenproject ZuidZone, waarbij theatermakers en bewoners van  Geleen-Zuid zich samen bekommeren om de leefbaarheid in de wijk, wordt voortgezet in 2023-2024.  Het Laagland neemt vanaf 1 juli 2023 tevens het initiatief voor de viering van Keti Koti in Sittard Geleen. Dit is een pilot in opmaat naar jaarlijkse aandacht voor deze herdenkingsdag.  

Zelf de vloer op

Niet alleen kijken maar ook zelf de vloer op? Bij Theaterwerkplaats Jong Laagland kunnen kinderen  en jongeren tussen de 8 en 20 jaar op wekelijkse basis hun theaterskills ontwikkelen. Samen met  Theaterschool De Zuiderlingen en Toneelgroep Maastricht bieden we ook de workshopsreeks TheaterTreffen aan: masterclasses voor gevorderdere spelers van 15-20 jaar in uiteenlopende  (theater/acteer-)disciplines. 

Cookieinstellingen