RIVM: weekcijfers coronavirus SARS-CoV-2 – 25 oktober 2023

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

In week 42 (16-22 oktober) daalde het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater licht met 11% ten opzichte van de week ervoor.

Afgelopen week steeg het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten in Infectieradar licht vergeleken met de week ervoor (4,5% naar 5%). Het dagelijks gemiddeld aantal ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 steeg met 17%.

Sinds juli zien we een stijgende trend in het aantal virusdeeltjes in het rioolwater, het deel van Infectieradar deelnemers met COVID-19-achtige klachten of een positieve testuitslag, en het aantal ziekenhuisopnames.

Virusvarianten

Zowel in het rioolwater als in de kiemsurveillance worden veel verschillende XBB varianten gevonden. De EG.5, een XBB.1.9 subvariant die recent door de WHO(World Health Organization ) aangemerkt is als ‘Variant of Interest’, is in week 41 nog steeds de meest aangetroffen variant in het rioolwater en is ook de meest voorkomende variant in de kiemsurveillance. BA.2.86, een BA.2 subvariant die de afgelopen weken op meerdere plekken in de wereld is gemeld, wordt verspreid over Nederland in het rioolwater gezien en wordt ook aangetroffen in de kiemsurveillance. Deze variant toont veel genetische verschillen ten opzichte van de andere varianten die nu circuleren en wordt daarom wereldwijd nauwlettend gevolgd. Er zijn nu geen aanwijzingen dat deze (sub)varianten ziekmakender zijn dan de eerdere omikronvarianten.

Cookieinstellingen