Nónnepouce Limburgs antwoord op succesvolle Crompouce

Foto: SGN

Bakkerij Mestrom lanceert aan de vooravonde van het vijfde seizoen de Nónnepouce, dé Limburgse variant van de Crompouce.

Geïnspireerd door het succes van de Crompouce, waarbij een croissant wordt gevuld met bakkersroom en als toplaag een lik zoete roze glazuur meekrijgt, leek het Bakkerij Mestrom uit Sittard-Geleen een goed idee om kort voor de start van het carnavalsseizoen de Nónnepouce te introduceren. Met een overheerlijke Limburgse nónnevot als basis in plaats van een croissant.

Dat het idee ontsproot aan het brein van bakker Roy Mestrom is niet zo vreemd: in het verleden was hij een seizoen prins Carnaval bij de Swentibolders uit Geleen-Lindenheuvel. Hij vertelt: “Ik heb de afgelopen twee weken met veel interesse de TikTok-hype rondom de Crompouce gevolgd. Als Limburgse bakker vond ik dit toch met name een fenomeen uit de Randstad. Daarom hebben onze bakkers nagedacht of we met het oog op de elfde van de elfde, de start van het carnavalsseizoen, een echte Limburgse vervanger van de Crompouce konden bakken. En dat is gelukt!”

De Nónnepouce bestaat uit een zachte Nónnevot, gevuld met een romige banketbakkersroom en afgewerkt met een roze glazuur.

De Nónnevot is een typisch Limburgs gebak en bestaat uit een gefrituurd deeg in de vorm van een strik. Ze worden al sinds de 17e eeuw gebakken en gegeten in deze streek. ‘Nónnevot’ betekent letterlijk ‘nonnenkont’ en verwijst naar de vorm van het gebak, dat lijkt op de strik van het schort dat de nonnen droegen tijdens werkzaamheden. Die strik rustte op het achterwerk van de nonnen.

“Toen we de naam Nónnepouce voor het eerst uitspraken moesten we natuurlijk kostelijk lachen, maar ach ja, bij een Nónnevot denk je vandaag de dag ook niet meer aan het achterwerk van een non, dus laten we bij Nónnepouce ook maar niet te ver doordenken. Het gaat erom dat het lekker smaakt, en dat doet het zeker”, aldus Roy Mestrom.

De Nónnepouce is ter viering van de elfde van de elfde deze week tot en met zaterdag exclusief verkrijgbaar in de winkels van Bakkerij Mestrom. De elfde van de elfde is de traditionele datum waarop het carnavalsseizoen begint. Op deze dag worden veel nieuwe prinsen en prinsessen bekendgemaakt en wordt er alvast een voorproefje genomen van het feest dat in februari losbarst. De Nónnepouce is een originele manier om deze dag te vieren en alvast in de stemming te komen voor carnaval. De smakelijke caloriebom kan tussendoor net even die opkikker zijn die een vermoeide carnavalist de dag door helpt.

Sinds bakkerij Mestrom deze week op TikTok een filmpje plaatste over het gepimpte carnavalsgebak vindt de Nónnepouce gretig aftrek in Mestroms bakkerswinkels.

Cookieinstellingen