Provincie Limburg ontvangt petitie tegen meer vakantiewoningen

Foto: CC0

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de “verroompottisering” van de provincie.

De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo’n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

Aanleiding voor de actie is de verkoop eerder dit jaar van de camping nabij het Zuid-Limburgse Vaals aan een projectontwikkelaar. Vaste gasten van de camping zijn bang dat de camping plaats moet maken voor vakantiewoningen. De vaste bezoekers richtten de Stichting Behoud Jaarplaatsen Cottesserhoeve op en startten de petitie. De komst van vakantiewoningen “zou betekenen dat er weer een betaalbare manier van recreëren verdwijnt en het Heuvelland verder wordt verstedelijkt”, schrijven de initiatiefnemers.

Volgens cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nam het aantal vakantiewoningen in Nederland tussen 2017 en 2022 met 8,7 procent toe. In Limburg kwamen er relatief de meeste huisjes bij in die periode. Het grootste deel van de recreatiewoningen staat op een vakantiepark, aldus het PBL. De gemeenten met de grootste toename liggen onder meer in het Heuvelland.

Cookieinstellingen