Tweede Kamer moet zich haasten om rente studielening te verlagen

Foto: CC0 via Pixabay

De Tweede Kamer moet zich haasten als ze de eerder uitgesproken wens om de rente te verlagen op studieleningen van de ‘pechgeneratie’ daadwerkelijk uit wil voeren.

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf schrijft in een Kamerbrief dat de rente op zijn vroegst in 2026 omlaag kan. De regels moeten dan wel snel worden aangepast om de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden.

Kamerlid Pieter Omtzigt (inmiddels NSC) stelde in oktober voor om de rente fors te verlagen voor studenten van de pechgeneratie, die studieleningen zijn aangegaan in de periode dat er geen basisbeurs was. Dat wil hij betalen door de zogeheten expatregeling te versoberen. Die houdt in dat buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, in de eerste vijf jaar geen belasting hoeven te betalen over de eerste 30 procent van wat ze verdienen.

Het bedrag van 183 miljoen euro dat wordt vrijgespeeld door hierop te bezuinigen, kan volgens Dijkgraaf op drie manieren worden uitgegeven om de rente te verlagen. De Kamer kan ervoor kiezen om de rente ongeveer 1 tot 1,25 procentpunt te verlagen. Een andere mogelijkheid is om af te spreken dat de rente niet boven een plafond van 2,5 tot 2,75 procent uitkomt. De bewindsman ziet het ook als een optie om studenten jaarlijks 65 euro te geven voor elk jaar dat ze onder het leenstelsel hebben gestudeerd.

Het voorstel van Omtzigt was aangenomen. In de nieuwe Tweede Kamer hebben de partijen die de aanpassing steunden ook een ruime meerderheid.

Cookieinstellingen