Vandaag begint de Zittesje Vastelaoves Zösdaagse

<em>Dit zeen gein Auw Wiever, dit is  't CvNP</em>
Dit zeen gein Auw Wiever, dit is 't CvNP
Foto: CvNP

Vanavond begint met de Nach van ’t Auwt Wief en het Auw Wieverbal de jaarlijkse Carnavalszesdaagse in de Marottestad.

Tijdens de Nach van ’t Auwt Wief staan de leden van het illustere Convent van Neit Prinse met een platte kar op de Markt. Daarop ontvangen zij tal van Auw Wiever: enkelingen, koppeltjes, kleine en grotere groepen maken hun opwachting om zich te laten jureren door de leden van het CvNP in het algemeen en voorzitter Ton Meisen in het bijzonder.

“Vruiger waar ’t baeter”: dat zullen velen die het ouderwetse Auw Wieverbal nog hebben gekend enigszins weemoedig beamen. De dames van toen verstonden de kunst van het ongenadig sjlachte en het laam make van de andere sekse als geen ander. Daarbij werd de muziek in de kroegen ook zo zacht gezet dat iedereen zich verstaanbaar kon maken. Maar tegenwoordig gaat het meer om het brengen van een leuke act of het presenteren van een ludiek idee. Ook hartstikke leuk natuurlijk. “Emes richtig doorzaege” zit er helaas amper nog in. En zo verandert ook het karakter van het Auw Wieverbal in de loop van de tijd.

Op vrijdag barst op de Markt het jaarlijks Sjolierecarnaval los en op de zaterdagavond staat de Markt opnieuw stampvol feestvierders tijdens een uitverkocht ’t Kanón van ’t Balkón. Zondag is voor de wagenbouwers en optochtlopers de dag waar het om draait, want dan trekt de Grote Optoch door de straten van de stad. Maandag staat ’s middags ’t Tröötekónkoer en ’s avonds de Sjörkarreoptoch op het programma. Op dinsdag is het tijd voor ’t Appelsienesjmiete en de tweede editie van het vorig jaar met succes door De Marotte geïntroduceerde nieuwe evenement Kinder Carnivale op de Markt.

Cookieinstellingen