Vorig jaar minder geweld tegen politie, maar nog te veel

Foto: SGN

Hoewel vorig jaar iets minder geweld tegen de politie plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie.

Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

Waar het in 2022 om 12.895 geweldsincidenten ging, waren dat er vorig jaar 12.265. In de meeste gevallen (5543) ging het om belediging, maar er kwamen ook ruim duizend meldingen binnen van mishandeling. Daar zaten ook gevallen van zware mishandeling en pogingen tot doodslag en moord tussen, meldt de politie.

Programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA) Henk van Dijk benadrukt dat gooien met zwaar explosief vuurwerk een poging tot doodslag is. Agenten krijgen vaker te maken met groepen jongeren die met bivakmutsen op vuurwerk naar hen gooien, een “zorgwekkende ontwikkeling”, aldus de politie.

Volgens Van Dijk is het aantal (heftige) geweldsincidenten tegen agenten al jaren te hoog. Vooral de zware voorvallen hebben “grote impact op de collega’s”, aldus de programmamanager.

Cookieinstellingen