Deel van gemeenteraad op werkbezoek in openbare ruimte

Foto: De Tuinman van Sittard-Geleen

Medio april werd de gemeenteraad tijdens een themabijeenkomst geïnformeerd over de groenagenda van Sittard-Geleen.

Vorige week ging een aantal raadsleden op werkbezoek om met eigen ogen de (verdere) ontwikkeling van de openbare ruimte te zien. De raad werd hierover mede bijgepraat door de hoeder van de Tuinman van Sittard-Geleen.

Het sleutelwoord bij deze ontwikkelingen is inwonerparticipatie. De openbare ruimte is immers de tuin van ons allemaal.

Herinrichting openbare ruimte

Na de presentatie wandelden raadsleden samen met ambtenaren en wethouder Leon Geilen langs verschillende projecten. Er volgde uitleg over de herinrichting van de Wilhelminastraat en Engelenkampstraat, waar de rijstroken worden versmald om veilige fietspaden aan te leggen. Ook werd gesproken over de uitbreiding van het Tempelplein en alle uitdagingen die hierbij komen kijken. Bijvoorbeeld ondergrondse bekabeling, gasleidingen, het inkapselen van nieuwe bomen et cetera.

Inwoners en ondernemers worden in verschillende fasen betrokken bij deze ontwikkelingen. Het uiteindelijke ontwerp wordt voor hen gevisualiseerd in 3-D of – bij grote projecten – met een animatievideo.

Adoptie perken

Verder werden de raadsleden geïnformeerd over de nieuwe samenwerkingspartner voor het groenonderhoud en liepen ze langs ‘vergroende’ gevels in de Overhovenerstraat. De wandeling eindigde op het parkeerterrein aan de Steenweg waar buurtbewoners de perken op dit terrein ‘adopteerden’. Zij maakten zelf een tuinontwerp, zorgen voor het planten en het onderhoud. De planten krijgen ze van de gemeente. Naast vergroening van de omgeving en het aantrekken van insecten is hierbij het sociale aspect voor de bewoners minstens even belangrijk.

Groene speelpleinen

Op 14 mei aanstaande staat de themasessie Vergroening van schoolpleinen op de raadsagenda. De bijeenkomst vindt plaats op basisschool Loedoes waar ze al ver zijn in de ontwikkeling van het groene schoolplein.

Het doel van al deze activiteiten is een groenere toekomst voor onze gemeente.

Cookieinstellingen