Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor

Foto: © Freep!k

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

De afgeraden crèmes zijn Nivea Sun Kids Ultra Protect and Play, Kruidvat Solait Sunmilk en Cien Sun Kids Sun Protect Cream, van supermarktketen Lidl. De crèmes hebben volgens de verpakkingen factor 50, maar tests laten zien dat ze in werkelijkheid minder bescherming bieden. Nivea kwam volgens de Consumentenbond uit op een beschermingsfactor van 41,3, Kruidvat op 32,7 en Cien op 36. Dan moet op de verpakking volgens de bond een beschermingsfactor, ook wel SPF, van 30 staan.

De bond heeft een melding gedaan bij de fabrikanten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Als je één van deze producten in huis hebt en wilt gebruiken, check dan je huid regelmatig op tekenen van verbranding en smeer vaker”, adviseert directeur Sandra Molenaar. Verbranden vergroot de kans op huidkanker.

Supermarktketen Lidl haalt naar aanleiding van de test een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen. Een woordvoerster van Lidl meldt dat de zonnebrandcrèmes van de supermarktketen zijn onderzocht in externe laboratoria. De beschermingsfactor van het afgeraden middel komt volgens die resultaten wel overeen met die op de verpakking. “Echter nemen wij geen enkel risico en halen het product uit voorzorg uit onze schappen”, meldt de woordvoerster. Lidl gaat volgens haar onderzoeken waarom de resultaten verschillen.

Cookieinstellingen