Spectaculo - Het orgel verbindt culturen

26 jun , 20:00 Nieuws
orgelregisters
Aanstaande zaterdag 29 juni, tijdens cultuurfestival Spectaculo, vindt in de Ontmoetingskerk in Geleen een bijzonder orgelconcert plaats.
Onder de noemer 'Het orgel verbindt culturen' (in dit geval Europa-Afghanistan-Iran-India (hindi)) brengen Jo Louppen (orgel); Ahmad Zia (harmonium en zang) en Sharif Khan (tabla) van 15:00 tot 16:00 uur uiteenlopende werken ten gehore.
Ahmed Zia(artiestennaam van Ahmed Hamidi) werd geboren in Afghanistan, begon als dertienjarige met trompetspelen, gevolgd door piano, accordeon en harmonium, ging door met de vervolgschool voor muziek, kreeg les van onder andere Ahmad Zahir (trompet en zang , de bekendste zanger van Afghanistan) en van Fakir Mohammed Nangalai ( diverse instrumenten, compositie). Hij had in Afghanistan een orkest, schreef en arrangeerde hier ook voor, gaf les in compositie en heeft meer dan 280 composities op zijn naam staan; hij heeft in Europa regelmatig opgetreden op besloten feesten, maar ook voor goede doelen. Ahmed is toen de oorlog uitbrak in zijn land moeten vluchten en woont sindsdien in Nederland.
Jo Louppenrondde in 1990 zijn Conservatoriumstudie in Maastricht af. Daarna vervolgde hij zijn studies d.m.v. diverse workshops, cursussen en masterclasses. Hij treedt met grote regelmaat op als solist en begeleider bij concerten en opnames. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de St. Pancratiuskerk te Heerlen en aan de H. Hartkerk te Landgraaf. In 2000 was Jo laureaat bij het orgelconcours “L’Europe et l’Orgue 2000” dat plaatsvond in Luik, Aken en Maastricht, en in 2005 verscheen in opdracht van de stichting S.O.L. de CD “Müllerorgels in Zuid-Limburg” waarop Jo Louppen de orgels in Wylre, Eys, Mechelen en Kerkrade Centrum bespeelt. Sinds 2013 is hij als Stadsorganist van Kerkrade verantwoordelijk voor de artistieke invulling van de concerten georganiseerd door de Stichting Orgelkring Kerkrade. In die hoedanigheid verzorgt hij onder andere maandelijks orgelbespelingen in de Kerkraadse Lambertuskerk. Ook in de Pancratiuskerk te Heerlen draagt hij zorg voor de maandelijkse marktdagconcerten aldaar. In 2016 verscheen in samenwerking met de Stichting Limburgse Componisten de CD “Positief, Limburgse composities op Kerkraadse orgels” met hedendaagse muziek van 11 Limburgse componisten gespeeld op het Müller-orgel van de Lambertuskerk en het Klais-orgel te Rolduc.

Programma

  • Johann Sebastian Bach (1685-1750) Concerto in G BWV 592 nach J.E. von Sachsen Weimar [Allegro]-Grave-Presto (Duitsland)
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750) Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654
  • Ahmad Zia (*1959) Gufti Ghazal bogo 'Je vroeg me om een gedicht'
  • Ahmad Zia (*1959) Dar share tu 'In jouw stad'
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) Ballo del granduca (Nederland)
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) Pavana lachrimae
  • Pankaj Udhas ( 1961-2024) Katin kerat/ Thodi Door Saath Chalo ' Een lange nacht'
  • Jalil (Ustad) Zaland (1935-2009) Man Amadeam ' Ik ben er/gekomen'
  • Jehan Alain (1911-1940) Variations sur un theme de Clément Jannequin (Frankrijk)
  • Bert Matter (*1937) Psalm 65 De stilte zingt U toe, o Here (Nederland)
  • Toon Hagen (*1959) Psalm 150 Looft God, looft Hem overal (Nederland)