80 Jaar Bevrijding - Expositie Verzet?! officieel geopend

13 sep , 20:30 Nieuws
onthulling document bevrijding sittard
Vanmiddag vond in Museum Het Nieuwe Domein onder zeer grote belangstelling de officiële opening plaats van de expositie Verzet?!
Verzet?! is een interactieve expositie over een tot op heden bij herdenkingen van de bevrijding van Sittard-Geleen onbelicht gebleven thema.
Mede dankzij de inbreng van familieleden van inwoners van Sittard-Geleen die tijdens de oorlog op enigerlei wijze verzet hebben geboden aan de nazi's is een boeiende expositie tot stand gekomen. Een expositie die de bezoeker confronteert met de vraag: "Wat is voor jou verzet? Wat zou jij doen?"
Burgemeester Hans Verheijen stelde in zijn openingstoespraak de ruim 150 bij de start van de expositie aanwezigen dezelfde vraag. "Wat zou jij doen? Kom je in verzet?" Een vraag die een heleboel andere vragen oproept en die feitelijk alleen maar beantwoord kan worden met "Ik weet het niet". Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend en afhankelijk van tal van omstandigheden. Laten we vooral hopen dat we niet meer in een dergelijke situatie terechtkomen en bovenal beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en onderhoud behoeft.
Als openingshandeling onthulde burgemeester Verheijen samen met Sittardenaar Frank Hage een oorkonde, die door P. de Wildt (tekenleraar op de ambachtsschool) ter gelegenheid van de bevrijding van Sittard op 18/19 september 1944 werd gemaakt. Op deze oorkonde staan de handtekeningen van de Amerikaanse soldaten die Sittard hebben bevrijd. De handtekeningen zijn verzameld door Dolf Simonis, die samen met Mathieu Corbeij (oud-burgemeester van Broeksittard) in het verzet zat.
Op de achterzijde van de oorkonde lezen we een aantekening betreffende de oorlogsslachtoffers Paul Crauwels en Johan Theunissen, die op 8 september 1944, tien dagen voor de bevrijding van Sittard, door de bezetters werden vermoord.
Het unieke document werd door Frank Hage, kleinzoon van Dolf Simonis (1895-1975), voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven aan RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen en is te zien in de expositie.
De expositie is mede tot stand gebracht door de gedreven duizendpoot René Haustermans en is nog tot en met zondag 5 januari 2025 gratis te bezichtigen in Museum Het Nieuwe Domein aan de Kapittelstraat 6 in Sittard.