Aandacht voor raadsverkiezingen Sittard-Geleen bij NOS

25 feb 2022, 20:00 Nieuws
verkiezingsposters raadsverkiezingen 2022 sittard 1
De NOS besteedt in de aanloop naar en op 16 maart uiteraard aandacht aan het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.
Dan wordt onder andere ingezoomd op de raadsverkiezingen in een zevental gemeenten, waaronder Sittard-Geleen. Verder besteedt de NOS aandacht aan een aantal landelijke thema’s die lokaal impact hebben.
Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van windturbines voor het opwekken van duurzame energie. Over het algemeen is men het er mee eens dat het van belang is om op een duurzame manier energie op te wekken, maar ontbreekt het daarvoor in gebieden die worden aangewezen als de minst ongeschikte plek aan draagvlak om de windmolens te plaatsen.
Dit thema leidde er in Sittard-Geleen toe dat wethouder Kim Schmitz van GroenLinks haar ontslag indiende nadat de GroenLinks-fractie besloot om uit de raadscoalitie te stappen, omdat een door medecoalitiegenoot gob samen met de PVV ingediende motie werd aangenomen door een ruime raadsmeerderheid. De motie vroeg het College van B&W om pas op de plaats te maken met de vergunningverlening in afwachting van nieuwe landelijk geldende normen waaraan windmolens moeten voldoen.
De NOS heeft voor het programma al een aantal gesprekken gevoerd met lijsttrekkers en interviews afgenomen met ex-wethouder Kim Schmitz (GroenLinks) en raadslid Ivo Tillie (gob). Deze zijn te zien op dinsdag 15 maart op NPO 1 te zien tussen 20:32 en 22:02 uur tijdens NOS Nederland Kiest: Het Debat.
Sittard-Geleen komt tijdens de verkiezingsavond ook in beeld als een van de zeven gemeenten waar exitpolls worden gehouden. Tijdens de uitslagenavond komen kiezers, de gekozenen, de winnaars en de verliezers aan het woord. De uitzending begint woensdag 16 maart om 20:30 uur op NPO 1. In Sittard-Geleen worden de uitslagen van de verkiezingen bekendgemaakt in de Hanenhof.