Antwoord op vragen over verwijdering raadslid uit online vergaderingen

22 apr 2021, 16:01 Nieuws
markt geleen voor gemeentehuis
Raadslid Klein van de gelijknamige gemeenteraadsfractie werd tijdens een tweetal online bijeenkomsten – een online workshop en een online raadsronde – uit de vergadering ‘gegooid’.
Daarop stelde het raadslid vragen aan het College van B&W. Hij wilde weten of iemand opdracht had gegeven om hem uit de vergadering te verwijderen en waarom en door wie dat was gebeurd.
Het College laat weten dat noch in de workshop, noch in de raadsronde opdracht is gegeven door (een lid van) het college, de griffie of iemand anders om een deelnemer uit de vergadering te verwijderen.
Aan de kant van de organisatie is geen technische oorzaak gevonden. Er kan ook sprake zijn geweest van een technisch probleem met de tablet van het raadslid of met de internetverbinding.
Wat de MS-Teamsvergadering van de raadsronde betreft: omdat alle deelnemers dezelfde standaard gebruikersrechten hebben kunnen zij ook allemaal een andere deelnemer verwijderen. Het College zegt dat de gemeente niet kan achterhalen of dat gebeurd is en als dat zo zou zijn door wie. Daarom is Microsoft gevraagd of het bedrijf dat wel nog kan achterhalen. Er is nog geen antwoord op die vraag ontvangen.
Wel geeft het College aan dat over de (organisatorische) consequenties van andere standaardinstellingen in
Teams nader overleg wordt gevoerd met de griffie.