Behoefte aan ontmoetingsplekken voor jongeren!

01 apr 2021, 18:40 Nieuws
terrasheropening in voorbereiding bij bloem op de markt in sittard
Marcel Claessens en Roy Breidenbach, raadsleden namens de gemeenteraadsfractie van gob, hebben vragen gesteld aan het college van B&W van Sittard-Geleen naar aanleiding van een artikel in de Limburger over Café Bloem.
'Café Bloem in Sittard omgetoverd tot een restaurant: poloshirts maken plaats voor overhemden' - uit dit artikel blijkt dat er een uitgaansgelegenheid minder is in onze gemeente hetgeen tot de nodige reacties heeft geleid van jongeren op social media. Jongeren betreuren het dat er weer een uitgaansgelegenheid minder is.
Ook binnen de gobfractie is dit item aan de orde geweest. Recent heeft Jóngk (de jongerenadviesraad van Sittard-Geleen, Stein, Beek en Beekdaelen) een rapport aangeboden aan het college van B&W van Sittard-Geleen. In dit rapport staan de bevindingen van de Pizzacampagne, een uitgebreide enquête onder jongeren. Hierin wordt onder andere de vraag gesteld aan jongeren of het uitgaans-aanbod in onze gemeente het aantrekkelijk maakt om in onze gemeente te wonen. Het merendeel van de respondenten geeft aan dat dit niet het geval is.
Er blijkt dus te weinig/geen aantrekkelijk aanbod te zijn voor jongeren om elkaar te ontmoeten.
Vroeger had je in vrijwel elke wijk, dorp of stad wel een plek waar jongeren terecht konden, echter de laatste jaren zijn die plekken er steeds minder. Zowel voor de doelgroep tot 18 jaar als die vanaf 18 jaar. Voor elk van deze doelgroepen zou het wenselijk zijn om hen de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten.
Anderzijds zien we ook een aantal positieve ontwikkelingen in sommige wijken, dorpen en stadscentra van onze gemeente. Er zijn groepen jongeren die zelf activiteiten organiseren voor hun eigen wijk, dorp of stad. Zo heb je bijvoorbeeld in Buchten de Poete en in Obbicht Verenigt in de kern . Jongeren die vanuit hun enthousiasme mooie activiteiten weten te ontplooien, hetgeen de samenhorigheid in een wijk, dorp of stad kan bevorderen. Echter zijn er bijvoorbeeld in de stadscentra van Sittard en Geleen mogelijkheden om te ontmoeten, te chillen of nog een plek om van het uitgaansleven te genieten.
De gobfractie hecht veel waarde aan ontmoetingsplekken voor jongeren en aan de leefbaarheid in wijk, dorp en stad. De gobfractie wil naar aanleiding hiervan van het college van B&W antwoord op een aantal vragen: herkent het college zich in de bevinding van de jongeren dat er onvoldoende mogelijkheden zijn voor jongeren om elkaar te ontmoeten en zo nee, waarom niet? Is het college bereid om op korte termijn in gesprek te gaan met jongeren, om te bezien welke behoefte er bestaat onder jongeren omtrent ontmoetingsmogelijkheden/uitgaansgelegenheden? En verder: is het college bereid om daar waar mogelijk dergelijke ontmoetingsplekken te realiseren dan wel te subsidiëren? Is het college bereid om te onderzoeken of er, binnen bestaande middelen, middelen beschikbaar kunnen worden gesteld om activiteiten die worden georganiseerd voor jongeren in wijken, dorpen en stadscentra te ondersteunen? Het kan ook steun in materiële zin zijn.