Berden blijft voor College van B&W enige gegadigde V&D-pand

05 jun , 10:00 Nieuws
huis aan de markt vroom en dreesman
Tegen de wens van een aantal oppositiepartijen in is Berden voor het College van B&W de enige gegadigde voor het voormalige pand van V&D in Sittard.
Na twee volksraadplegingen was de voorkeur voor een ontwerp van de inwoners van Sittard bekend. Het ontwerp dat de voorkeur genoot bleek uiteindelijk veel te duur, waarmee de komst van het Huis aan de Markt op korte termijn een onmogelijkheid leek te zijn geworden.
Totdat in maart het bedrijf Berden aangaf het pand te willen kopen. Er kwam een nieuw ontwerp. Het college van B&W was blij met het initiatief, want daarmee kwam de realisatie van het Huis aan de Markt, waarin onder meer de raadszaal moet worden ondergebracht, sneller opnieuw in beeld dan verwacht.
Maandagavond werd over de invulling van het tot ergernis van velen al jaren leegstaande pand gedebatteerd door de gemeenteraad. Daarin stelde Amira Lotfy van Burger Centraal aan wethouder Andries Houtakkers een aantal kritische vragen. Daarin vroeg zij zich af of Berden ten opzichte van andere gegadigden werd bevoordeeld en of alles wel juridisch correct was verlopen. Dat leidde vervolgens weer tot soms scherpe interrupties van Pepijn Pi van de Venne (D66) en Phil Boonen (gob). Houtakkkers zei een aantal van Lotfys vragen niet te zullen beantwoorden. Lotfy diende naar aanleiding van de reactie van de wethouder een motie van wantrouwen in. Die werd met een ruime meerderheid van 25 tegen (CDA, D66, gob en GroenLinks/PvdA) 7 (Burger Centraal, Lokaal Sittard-Geleen-Born, PIT, PVV, SPA, Stadspartij en VVD) verworpen.
Partijen die vinden dat ze door de opstelling van het college van B&W worden benadeeld, omdat ze niet zijn benaderd voor een nieuwe aanbestedingsronde, kunnen tot en met vandaag naar de rechter stappen. De motie van Burger Centraal om die datum te verplaatsen naar 1 juli werd eveneens weggestemd.