De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft ingestemd met het
bestemmingsplan Klooster Sint Agnetenberg.
Wat betreft het deel van het plan dat de realisatie van veertig nieuwe woningen in het centrum van Sittard betreft was men het breed eens. Maar de toekenning van een woonbestemming aan de kloosterkapel, volgens historische verenigingen een uniek monument dat niet mag worden aangetast, liepen de meningen meer uiteen.
De Helenakapel, zoals de kloosterkapel heet, werd tot 2008 door de zusters van klooster Sint Agenetenberg gebruikt voor de eredienst, maar heeft nooit de functie van een publiek toegankelijk kerkgebouw vervuld. De kapel is na het vertrek van de zusters verkocht aan een particulier, die er wil gaan wonen.
Historische verenigingen zijn daar niet blij mee en hebben een zienswijze ingediend. Daarin vragen ze om de kapel, een kopie van de Sint Michielskerk op de Markt en voorzien van een bijzonder interieur, volledig intact te houden en het kerkgebouw af te splitsen van het bestemmingsplan. De gemeente zou het pand moeten overnemen van de huidige eigenaar. Dat botst echter met het gemeentelijk accommodatiebeleid en is ook om andere redenen niet zomaar mogelijk.
Omdat de kapel is verkocht en nooit een publieke functie heeft gehad vindt een meerderheid van de raad het behoud van het exterieur van het gebouw belangrijker dan de volledige instandhouding, inclusief het laat-17e eeuwse interieur. De eigenaar heeft aangegeven bereid te zijn om een al vóór de aankoop dichtgemetseld glas-in-loodraam terug te brengen. Verder is gebleken dat het monumentale pand niet in beste staat verkeert. Voor het behoud van de kapel is een herbestemming tot woongelegenheid volgens een raadsmeerderheid dan ook een goede beslissing, ook omdat de huidige eigenaar bereid is om bij de ontwikkeling van het monumentale pand tot woning dat te doen in overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK).
Politieke groepering gob, CDA, Stadspartij, DNA, 50PLUS en PvdA hebben het College middels een motie opgeroepen om zorgvuldig bij elke aanvraag van een vergunning voor een ingreep aan de rijkmonumentale kapel, voorafgaand aan het verlenen van een omgevingsvergunning, de RCE om advies te vragen en het advies van de RCE ten aanzien van de inpandige aanpassingen aan de kapel integraal over te nemen bij de afhandeling van de nog aan te vragen omgevingsvergunning. Na het advies van de RCE en ARK moet dan met de historische verenigingen in gesprek worden gegaan over het advies en wat dat betekent. De motie werd aangenomen.