Historische verenigingen dienen zienswijzen in tegen woonbestemming kapel

Foto: SGN

De Stichting Jacob Kritzraedt, de Vereniging Sittards Verleden en de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born hebben samen een uitgebreide zienswijze ingediend tegen het wijzigen van de bestemming van de kloosterkapel van Sint-Agnetenberg.

Volgens de drie verenigingen, die zich inzetten voor het behoud van cultuurhistorische waarden en cultureel erfgoed binnen Sittard, mag de voormalige kloosterkapel van klooster Sint Agnetenberg op de Plakstraat geen woonbestemming krijgen, maar moet het Rijksmonument een zodanig brede bestemming krijgen dat de monumentale waarden van zowel het exterieur als van het interieur behouden blijven én ook toegankelijk blijven voor het publiek.

De drie verenigingen kunnen zich wel vinden in de rest van de plannen ter plaatse betreffende de niet-monumentale uitbreiding van het klooster uit 1965 langs de Plakstraat en de plannen voor woningen in de kloostervleugels rond de pandhof. “Wij willen geen vertraging voor de rest van het plan. Daarom moet het bestemmingsplan voor de kapel apart worden behandeld. Op die manier komt de voortgang van de rest van het plan niet in gevaar,” zo stellen de drie aanvechters van het verlenen van een woonbestemming aan de voormalige kapel.

Verder willen ze een veel betere bescherming van de ruimtelijke belevingswaarde en van de ensemblewaarde van het waardevolle en uiterst zeldzame interieur van de kloosterkapel. “Wanneer dat niet gebeurt, dreigt onherstelbare aantasting. In Sittard is al genoeg gesloopt. Wanneer de stad aantrekkelijk wil zijn voor inwoners en toeristen, zullen juist de meest bijzondere monumenten in ere moeten worden gehouden.”

De kapel, die een kleinere replica is van de barokke Sint Michielskerk op de Markt, is van grote historische waarde, zo stellen de opstellers van de zienswijze. De kloosterkapel en haar interieur is een Rijksbeschermd monument. Het laat-barokke interieur is helemaal origineel en gaaf en dateert uit de periode vóór de Franse Tijd. Dat maakt het interieur uiterst zeldzaam en kostbaar. Volgens de drie verenigingen bevat het ontwerpbestemmingsplan nogal wat tekortkomingen.

De drie verenigingen vinden dat de Gemeente gemakzuchtig met de bestemmingswijziging omspringt: “De Gemeente heeft geen goede redenen voor een bestemmingswijziging. Er is geen enkel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een bestemmingswijziging nodig zou zijn. De Gemeente heeft nooit de mogelijkheden tot herontwikkeling onderzocht. De Gemeente heeft geen enkele poging gedaan om de ruimtelijke beleving van het interieur voor een breed publiek te behouden. Dat getuigt van gemakzucht. Een verbouwing tot privéwoning is in elk geval de slechtst denkbare oplossing.”

De drie verenigingen adviseren de gemeente in een inspraaknotitie om voor de kapel als bestemming ‘maatschappelijk’ te handhaven. Verder luidt het advies om in de bestemmingsplanregels alsnog de cultuurhistorische (belevings)waarden van het kostbare en uiterst zeldzame interieur van de kloosterkapel afdoende te beschermen. Op grond van het huidige ontwerpbestemmingsplan is het monumentale interieur vogelvrij, zodat onherstelbare aantasting dreigt.

Zie ook: Plan voor wonen in voormalig klooster Agnetenberg in procedure

In het monumentale klooster Agnetenberg (links) aan de Plakstraat komen studio’s en appartementen. In het midden staan twee nieuwe appartementencomplexen en rechts een woonhuis. Artist impression: Povše & Timmermans Architecten Ingenieurs
Cookieinstellingen