Op iets meer dan vierhonderd plekken in Nederland is vorige week het blauwtongvirus vastgesteld. Dat zijn er vrijwel evenveel als de week ervoor.
Het dierenvirus verspreidt zich nog wel, maar dat gaat nog maar heel langzaam.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft besmettingen gevonden op 8707 plekken sinds het
virus in juli weer in Nederland opdook. Een week geleden stond de teller op 8282 gevallen.
Half augustus kwamen er in een week tijd ruim 1500 nieuwe gevallen bij, en eind augustus ruim 1400 nieuwe gevallen.
Veel besmettingen
Het blauwtongvirus dook in september vorig jaar op in Nederland, voor het eerst sinds 2009. Daarna verspreidde het virus zich snel. Ruim een week na het eerste geval meldde de overheid dat er zo veel besmettingen waren dat maatregelen geen zin meer hadden. Begin oktober waren meer dan duizend veehouderijen getroffen en in november stond de teller op meer dan vijfduizend getroffen bedrijven.
Na de winter werd het even rustig, maar in juli keerde het virus terug. Blauwtong verspreidde zich aan het begin van de nieuwe uitbraak vooral in het oosten en zuidoosten van het land. Inmiddels heeft het zich over alle provincies verspreid.
Blauwtong is alleen gevaarlijk voor dieren, mensen zijn er niet vatbaar voor. Het virus wordt overgebracht door knutten, stekende insecten. Het veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen. Schapen lopen het grootste risico om eraan te overlijden. Door vaccinatie kunnen boeren dat risico verkleinen.