Boeren vragen uitstel mest uitrijden en maisoogst om slecht weer

11 aug , 17:15 Nieuws
maisveld
Land- en tuinbouworganisatie LTO heeft de overheid om uitstel gevraagd voor uitrijden van mest op grasland om de weersextremen van afgelopen najaar en dit jaar.
Ook vinden de boeren de eis om alle mais voor 1 oktober van het land te halen niet realistisch.
Vanaf die datum moet een zogenoemd vanggewas zijn ingezaaid dat uitspoeling van stikstof naar het grondwater voorkomt. Maar volgens LTO is uitstel nodig. "Net zoals vorig jaar laat ook dit jaar zien dat de natuur zich niet laat sturen door een kalender. Door de neerslaghoeveelheden zijn gewassen later gepoot en gezaaid, en hebben ze een groeiachterstand opgelopen. Dit betekent automatisch dat het oogstmoment ook naar achter schuift."
De regels zijn bedoeld voor het verbeteren van de waterkwaliteit, een belofte die de Nederlandse regering eerder op Europees niveau heeft gedaan. Boeren die pas na 1 oktober oogsten, overtreden niet de wet, maar worden het jaar erna wel gekort op de hoeveelheid meststoffen die ze kunnen gebruiken. Dat kan uiteindelijk zorgen voor verschraling van de grond en mogelijk lagere opbrengsten, waarschuwden boeren eerder al met betrekking tot andere gewassen.