Bootactie voor sluiting Tihange 2 en Doel 3

30 sep 2018, 19:00 Nieuws
bootactie voorsluiten doel en tihange
Aan de over van de Maas in België was het zaterdag 29 september in Tihange vooral de zon die straalde.
“Immers met twee van de drie verouderde kernreactoren in revisie is er op dit moment van die kant weinig straling te verwachten. Maar voor hoelang?”, zo vragen de organisatoren van de protestactie, waaronder de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN), zich af.
VSTN heeft het voortouw genomen en samen met een aantal Euregionale verenigingen een actie georganiseerd in Tihange, om op die manier opnieuw de aandacht te vestigen op de krakkemikkige kernreactoren in Tihange en Doel. Met nog twee weken te gaan tot aan de Belgische gemeenteraadsverkiezingen is vooral de politiek aangesproken werk te maken van de sluiting van de scheurtjes-reactoren Tihange 2 en Doel 3.
Dit is gebeurd door diverse politici aan het woord te laten over dit thema, waaronder Jean- Mark Nollet (Ecolo), Marco Verhees (PVDA-PTB), Oliver Krischer uit Aken en de Nederlandse Pascal Plusquin (PvdD). Allen betoogden luid en duidelijk hun adhesie met de verontruste burgers uit de Euregio. Eloi Glorieux van Greenpeace België hield een pleidooi dit thema onderwerp te maken van de komende coalitieonderhandelingen op gemeentelijk niveau na de verkiezingen.
De ongeveer 150 deelnemers aan deze actie genoten volop van de zon, de gratis frites van Friture Nucléaire en de boottocht langs de kerncentrale van Tihange. Met leuzen als ‘Verkiezingen in zicht, Tihange 2 en Doel 3 dicht’, of in het Frans ‘Les élections vont arriver, Tihange 2 et Doel 3 terminé’ werd het doel van deze actie onderstreept.