'De voetgangers- en fietsersbrug komt er nu écht!'

18 jul 2016, 18:15 Nieuws
onthulling voetgangers en fietsersbrug spoor sanderbout
Mario Goossens van aannemer Dura Vermeer en wethouder Ruud Guyt onthulden maandagmiddag samen officieel het bouwbord voor de aanleg van de voetgangers- en fietsersbrug over het spoor tussen Sanderbout en bedrijventerrein Fortuna.
Met de brug over het spoor krijgt Sanderbout - Mijn Zuid - er een extra ontsluiting bij en ontstaat er een nieuwe fietsroute tussen de stad en bedrijventerrein Fortuna en Sportzone Limburg.
De eerste plannen voor de aanleg van de brug dateren al van 2007. In 2013 werd de zaak een stuk concreter en werd realisatie van de verbinding tussen Sanderbout en de Sportzone en het bedrijventerrein voorzien voor eind 2014. Dat werd vervolgens eind 2015 en nu dus eind 2016. "We hebben er lang op moeten wachten," sprak de wethouder, "maar we hebben niet opgegeven, de brug komt er nu écht".
De voorbereidende werkzaamheden zijn al enkele weken geleden begonnen. De brug wordt een fraai vormgegeven constructie, geheel van metaal, waar werkelijk geen recht stuk aan te ontdekken valt. Alles aan de brug is krom en wordt gebouwd alsof het een schip is. Momenteel zijn lassers bezig om de in totaal 112 ton aan metalen platen in de juiste vorm aan elkaar te lassen. In totaal zit er straks maar liefst 2 kilometer aan lasnaden in. De dubbelwandige balustrade op de brug is eveneens van metaal en is zodanig geperforeerd dat er enige transparantie ontstaat.
Wanneer de twee brugdelen klaar zijn gaan ze naar Moerdijk om te worden geconserveerd, daarna komt het geheel naar Sittard, waar de brug op 24 september - de dag van de wijk - zal worden ingehesen. Die datum is 'heilig': om de hijswerkzaamheden uit te voeren moet het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht een tijd worden stilgelegd, en dat vergt van de kant van ProRail de nodige planning.
Nadat de brug over het spoor is gelegd worden de taluds met de toeritten aangelegd. Het zal dan nog tot november of december duren voordat de brug in gebruik genomen kan worden.