Leerlingen BS De Leeuwerik voeren project uit bij Gamma

24 jun 2017, 8:02 Nieuws
workshop 1938294 640
Opnieuw een mooie samenwerking tussen onderwijs en retail in Geleen.
Extra bijzonder is dat niet een groep 8, maar groep 6 in dit geval een eigen idee uitwerkt tot ontwerp en uiteindelijk een echt zelfgemaakte kBasisschool De Leeuwerik in Einighausen en Gamma Geleen op winkelboulevard Gardenz slaan de handen ineen voor een gezamenlijk project.ast. Vrijdagochtend werd er getimmerd en gezaagd in de speciale werkplaats midden in de winkel van Gamma.
Een kennismaking met techniek, het werken in het winkelbedrijf, en samen ouderwets de handen uit de mouwen steken: dat is onderwijs in optima forma én leven in de brouwerij in de winkel. Een bijzondere combinatie.
Het is geen alledaags project voor de leerlingen. Hun ideeën worden werkelijk uitgevoerd en ze mogen met materialen werken waar ze meestal juist vanaf moeten blijven. Het project is een mooi voorbeeld van onderzoekend en ontwerpend leren, met raakvlakken met vakken zoals rekenen, tekenen en taal. Ze gaan creatief aan de slag met techniek. Dit is de tweede basisschool uit de regio die deze kans krijgt van Gamma Geleen. De eerste was obs De Duizendpoot uit Geleen, die groep 8 liet klussen.
Gamma Geleen toont zijn betrokkenheid met de regio en heeft hiermee een bijzonder leuke en laagdrempelige beleving in de winkel, in het zicht van het publiek.

Kast

De groep kinderen bedacht een goed doel waar ze het ontwerp voor wilden maken. Met veel enthousiasme kwamen ze met de nodige ideeën. Op school bleek grote behoefte aan een flinke kast om de werkjes van handvaardigheid in te bewaren. In het handvaardigheidslokaal zal straks een dubbele, multifunctionele kast staan van maar liefst 3.60m breed, gemaakt door de jonkies van groep 6.

Iedereen een taak

Iedere leerling heeft een eigen inbreng. Enkele kinderen houden zich bezig met het ontwerp, anderen houden het budget in de gaten en weer anderen zoeken de materialen en gereedschappen uit. Hiervoor raadplegen ze de site van de Gamma en daarna de winkel zelf. En vervolgens maken leerlingen een bouwplan.

Naar de Gamma

Op vrijdagochtend 23 juni (9-12 uur) is groep 6 van De Leeuwerik bij Gamma op winkelboulevard Gardenz om in de winkel te klussen. Na een rondleiding en instructies van een medewerker, wordt er gezaagd, gehamerd en geboord in de speciaal hiervoor ingerichte werkplaats. Op vrijdagochtend 30 juni gaan de leerlingen nog een keer terug om de kast af te maken. Ze kijken er enorm naar uit!