Burgemeester Hans Verheijen benoemd tot Grootvorst van de Flaarisse

27 feb 2022, 10:11 Nieuws
hans verheijen grootvorst flaarisse van gelaen
Stadscarnavalsvereniging De Flaarisse van Gelaen heeft burgemeester Hans Verheijen zaterdagmiddag benoemd tot Grootvorst.
Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse Sleuteloverdracht daags voor carnaval. Na een zeer sobere overdracht in 2021 gebeurde dat dit jaar weer als vanouds met een feestelijke zitting in De Hanenhof.
Bij de foto boven dit bericht: Opperflaaris Bert Lemmens installeert burgemeester Hans Verheijen als Grootvorst. Prins Daan II - langer in functie als stadsprins van Geleen dan Hans Verheijen als burgemeester van Sittard-Geleen - kijkt toe.
Tijdens zijn luchtige maidenspeech als Grootvorst stipte de burgervader kort ook twee serieuze onderwerpen aan. Als eerste liet hij weten opgelucht te zijn dat we langzaamaan leren leven met het coronavirus. Ook stond hij stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne. Hij zei erg mee te leven met de Oekraïeners en ook dat hij hoopte dat Putin in zijn opzet zal falen en daarvoor zal worden aangepakt. “Een zwaar onderwerp voor een carnavalszitting,” zo zei hij. “Ik zeg dit niet omdat ik dat in ons land mag zeggen, maar omdat ik vind dat ik ditmoetzeggen.” Het leverde hem een warm applaus op.
De Samewirkende Limburgse Vastelaoversvereiniginge (SLV) hadden daarvoor al een viertal jubilerende Flaarisse onderscheiden met de Orde van Verdienste en ook werd Opperflaaris Bert Lemmens, die die onderscheiding al eerder te beurt was gevallen, nog eens van lovende woorden van de kant van de Samewirkende voorzien. Oud-burgemeester Sjraar Cox werd onderscheiden met de huisorde van de Flaarisse.
Nadat Daan II zijn zegje over de Sittard-Geleense politiek had gedaan, werden de aanwezigen getrakteerd op een gevarieerd progamma, met o.a. Buutteredner Bas van Neer, Tanzcorps Colonia Rut Wiess, Marleen Rutten en Wir sind Spitze.