CDA-fractie stelt vragen over onderhoud aan Ursulinentuin

23 jun 2021, 18:10 Nieuws
ursulinentuin juni 2021 0
Burgerraadslid van de CDA-fractie in Sittard-Geleen Erik Tummers stelt het College van B&W schriftelijk een aantal vragen over het groenonderhoud aan de Ursulinentuin.
Dat laat, tot schrik van de CDA-fractie, kennelijk nogal te wensen over. Het ommuurde stukje stadsgroen, dat een rustplek zou moeten zijn waar inwoners en bezoekers de stadse drukte even kunnen ontvluchten, verdient de benaming tuin volgens de CDA-fractie momenteel niet.
Het onkruid is er op meerdere plekken ruim een meter hoog. Dat ziet er niet uit en draagt bovendien bij aan gevoelens van onveiligheid, want je kunt niet zien wat er zich achter het hoog opgeschoten groen allemaal afspeelt.
De CDA-fractie vraagt het College waarom er al maanden geen onderhoud meer wordt gedaan aan de borders van de Ursulinentuin en wat de gemeente gaat doen om dit te verbeteren. Het College zou bereid moeten zijn om de stadstuin zodanig te onderhouden dat deze weer de uitstraling van tuin krijgt en de plek weer een van de mooiste historische plekjes van Sittard-Geleen wordt.
Volgens gemeentewoordvoerder Janneke Peeters is er onlangs nog onderhoud uitgevoerd. Dat is ook te zien, want de border aan de westkant is kort gemaaid en dat geldt ook voor de graspaden die door de tuin langs de hoge begroeiing voeren. Peeters voegt eraan toe dat de gemeente op dit moment zelf ook zeker niet tevreden is met hoe de tuin er nu bijligt.
Aan de oostzijde, waar de graven van de zusters liggen, lijkt (nog) geen onderhoud te zijn gepleegd. De graven zijn deels overwoekerd door bodembedekkers en rozenstruiken, het deel rechts daarvan staat vol distels. De trappen aan de voet van de tuin laten ook veel groen zien dat je daar liever niet ziet.
Al met al lijkt het erop dat de gemeente heeft gekozen voor een wilde tuin, maar dat veel inwoners en bezoekers dat beeld niet zo weten te waarderen. Met name het aspect veiligheid - je ziet niet wie er achter in de tuin rondhangen - maakt dat bezoekers niet graag door de tuin zelf wandelen en hem slechts voorbijlopen. En je kinderen laat je er ook niet met een gerust gevoel spelen, want ze raken direct volledig uit het zicht. "Zoals het een paar jaar geleden was, was het perfect: overzichtelijk en goed te onderhouden. Met een mooi grasveld, enkele bomen en perken: een echte stadstuin. Dit is drie keer niks. Een echte bezinningstuin: bezint eer ge er een begint!" moppert een oudere voorbijganger.
Martin Hendricks, uitbater van hotel Merici en de aan de tuin grenzende Bistro Volte, kan zich helemaal vinden in de vragen die de CDA-fractie stelt. Ook hij vindt het jammer dat de tuin er nu weer zo op het oog onverzorgd bijligt, zeker nadat de tuin eerder door vrijwilligers - ondernemers en inwoners van het centrum - in samenwerking met de gemeente al een aantal keren werd opgeschoond. "Ik vertel gasten die een opmerking over de wildernis maken dat het een wilde kruidentuin is. Maar het is jammer dat dit tot nu toe niet beter door de gemeente werd opgepakt."