College wil gebruik glyfosaat op pachtgronden nu niet verbieden

09 okt 2021, 16:20 Nieuws
akker met graan en onkruid
Er is de laatste jaren twijfel ontstaan over negatieve gezondheidseffecten van het onder meer in de landbouw gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.
Het vermoeden dat het middel ernstige gezondheidsschade berokkent aan omwonenden en de mensen die met de middelen werken wordt steeds sterker. Verder vormt het bestrijdingsmiddel een bedreiging voor de kwaliteit van ons oppervlaktewater en de biodiversiteit. Maar vooralsnog staat de Europese norm gebruik van het middel toe, ook al ondervangen de toelatingseisen de gezondheidsrisico’s niet.
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks diende tijdens de raadsvergadering van donderdag een motie in om in afwachting van een mogelijk Europees verbod op het gebruik van glyfosaat in elk lokaal geval iets aan preventie te doen door een verbod te vragen van gebruik van het glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp op gronden die de gemeente op basis van eenjarige pachtcontract verpacht. Op 5 maart 2020 oordeelde de Centrale Grondkamer dat het gebruik van glyfosaathoudende stoffen, zoals Roundup, mag worden verboden bij eenjarige pachtovereenkomsten. Een aantal gemeenten in Nederland heeft al een dergelijk verbod ingevoerd. GroenLinks zou graag zien dat Sittard-Geleen zich daarbij aansloot.
De motie werd mede ingediend door de Stadspartij en ook fractie Klein, SPA, VVD, D66 en PvdA steunden de motie. Tegen de motie stemden gob, CDA, PVV, DNA en 50PLUS, waarmee de motie werd verworpen.
Het CDA vond de motie weliswaar sympathiek, maar miste antwoorden op vragen over consequenties van een verbod en vroeg om de motie aan te houden. Ook wethouder Meekels (gob) vond de motie ‘sympathiek’, maar wees erop dat het middel door Europa niet is verboden. Namens het College ontraadde hij de motie. Het College wil wachten tot Europese besluitvorming over dit onderwerp in 2022.