De Sjtadssjool eerste Gezonde School van Sittard-Geleen

11 feb 2015, 15:19 Nieuws
gezonde school 1
De Sjtadssjool in Sittard heeft vandaag het landelijke vignet Gezonde School ontvangen. Het is de eerste basisschool in de gemeente Sittard-Geleen waaraan dit is toegekend. Het vignet is een erkenning voor scholen die de gezondheid van hun leerlingen bewust willen verbeteren.
Onder luid tromgeroffel en een heuse countdown van groep drie werd het vignet door wethouder Ruud Guyt onthuld in de vorm van een bord bij de ingang.
“Hoe kun je gezond leven en bewegen als je het nooit hebt geleerd? Daarom is het zaak dat we er nu werk van maken. Bij De Sjtadssjool hebben ze dat begrepen”, zei wethouder Guyt. Ook was er voor alle klassen een groepscadeau, waarmee ze tijdens de pauzes actief bezig kunnen zijn en tussen de lessen door in de klas kunnen bewegen.
Sport en Bewegen
De afgelopen twee jaar heeft de school meegewerkt aan het project ‘Active Living’ waarbij het thema Sport & Bewegen verder vorm heeft gekregen binnen school. Het doel van dit project was om meer te bewegen, zowel op school als in de vrije tijd. Samen met ouders, stichting Ecsplore, GGD Zuid Limburg en een team van enthousiaste docenten is er hard gewerkt aan het realiseren van onder andere een veilige schoolroute, beweegvriendelijkere speelplaats, naschools beweegaanbod, verbeteren van de gymlessen, kennismakingslessen met diverse sporten en bewustwording bij ouders en kinderen van het belang van voldoende bewegen.
De docenten geven aan dat door de aanpassingen op de speelplaats, de leerlingen volop uitgedaagd worden. Waardoor ze zich minder snel vervelen in de pauze en daardoor minder ruzie op het schoolplein is. Een mooie bijkomstigheid van meer bewegen.
Active Living
Active Living is een project van de GGD Zuid-Limburg, Universiteit Maastricht en achttien gemeenten in Zuid-Limburg. Daarbij staat actief transport van en naar school, bewegen op school en bewegen na school centraal. Kinderen uit groep 6 tot en met 8 zijn gevolgd in hun beweeggedrag met stappentellers en GPS-meters.