Limburg investeert in Gezonde School

11 feb 2015, 16:01 Nieuws
gezonde school sjtadssjool sittard geleen feestelijke onthulling img 1265 2
De Sjtadssjool ontving woensdag als eerste school van de gemeente Sittard-Geleen en als vijfde in de Provincie Limburg het vignet Gezonde School.
gezonde school vignet
De uitrol van het vignet Gezonde School in het basisonderwijs in Limburg wordt uitgevoerd door een samenwerking tussen de GGD Zuid-Limburg, de GGD Limburg-Noord, het Huis voor de Sport Limburg en de Gezonde School Adviseur Zuid-Nederland. Op www.gezondeschool.nl staat uitgebreide informatie over dit landelijke project.
Als eerste provincie van Nederland investeert Limburg in de Gezonde School. De Provincie geeft met een bedrag van 170.000 euro een extra impuls voor de uitrol van het vignet Gezonde School.
Het geld wordt onder andere ingezet voor het begeleiden van de basisscholen om tot een vignet Gezonde School te komen en voor de inzet van een activiteitenbudget. Het doel is dat in 2016 veertig Limburgse basisscholen het Gezonde School vignet met een themacertificaat behalen.
De Provincie Limburg ambieert een gezonde Limburgse bevolking. Waarbij kwalitatief goede (gezondheids)zorg voor alle inwoners van Limburg in voldoende mate beschikbaar wordt gehouden. Verantwoordelijke jeugdzorg gedeputeerde Peter van Dijk: ’Voor goed onderwijs is een gezonde leefomgeving een voorwaarde. Elke school in het basisonderwijs moet gezond gedrag bevorderen, zodat leerlingen en leraren daar veilig en prettig kunnen leren en werken. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor een school dat zij op de goede weg is. Voor de Provincie is het een stimulans die wij dan ook zeker willen aanjagen.’
De Provincie stimuleert en faciliteert initiatieven die aandacht hebben voor structurele gezondheidsbevordering via het basisonderwijs. Het vignet Gezonde School is daarop gericht. Om de realisatie mogelijk te maken, heeft de Provincie Limburg besloten om aanvullend aan het landelijk ondersteuningsaanbod een extra impuls te geven door het verlenen van een subsidie van € 170.000,- euro. Ook is het streven om een platform te ontwikkelen waar de basisschool na beëindiging van de provinciale subsidie terecht kan om alsnog het vignet te behalen.
Vignet Gezonde School
Het vignet Gezonde school is een erkenning voor scholen die structureel, planmatig en integraal werken aan het verbeteren van de gezondheid van leerlingen. De school richt zich hierbij op één of meerdere thema's. De acht themacertificaten zijn: voeding, sport en bewegen, roken en alcohol, hygiëne, huid, gebit en gehoor, sociaal – emotionele ontwikkeling, relatie en seksualiteit, fysieke veiligheid en milieu.