‘Die van Zitterd gaon neet nao Gelaen’

26 feb 2020, 22:30 Nieuws
vastelaovend in gelaen 1
Afgelopen (carnavals)dinsdag stond een bericht in De Limburger over Sittard, Geleen en samen carnaval vieren.
De meningen daarover zijn verdeeld. Velen zien het zitten, anderen beslist niet en weer anderen, waaronder een niet met naam genoemd lid van carnavalsvereniging De Uule van Awt Gelaen, denkt dat die van Gelaen wel naar Zitterd gaan om carnaval te vieren, maar dat vanuit Sittard geen hond naar Geleen zal komen.
De inkt van de krant was nog niet droog of de uitspraak van het lid van de Uule kon worden bijgeschreven op de lijst van vooroordelen. Dinsdagochtend arriveerde namelijk een groep van zo’n 16 carnavalisten oet Zitterd bij café De Pesch in Awt-Gelaen. Daar werd eerst een stevige bodem gelegd voor de rest van de dag. Onder de Sittardse bezoekers waren behalve een zestal Auw Prinse ook een zestal leden van ‘fusiekapel’ TisNiksenTwurtNiks én voorzitter Peet van Erp van het Sittardse Optoch Kommitee (OKZ).
Een delegatie met vorst, prins en een aantal leden van de Kraonkelaere had van het bezoek lucht gekregen en dat gold ook voor Opperflaaris Bert Lemmens, die met voorzitter Frank Bessems en nog twee Flaarisse eens poolshoogte kwam nemen van de plannen van die snuiters oet Zitterd .
Het werd een mooie happening, waarin behalve wat plagerige stekeligheden ook waardering voor elkaar werd uitgesproken en dat werd over en weer onderstreept met het uitreiken van een aantal onderscheidingen.
Refererend aan de door Henk van Rens gedane suggestie om carnavalisten uit Sittard aan te laten sluiten bij de groate Waereldsjtadoptoch nodigde OKZ-voorzitter Peet van Erp de Flaarisse van Gelaen uit om op 8 maart met een wagen mee te rijden in de vanwege de stormachtige wind op 16 en 23 februari naar die datum verplaatste Sittardse optochten. Om te onderstrepen dat het hier een serieuze uitnodiging betrof overhandigde Van Erp alvast het startnummer 2 en het bijbehorende startbewijs aan Flaarissevoorzitter Frank Bessems.
Uit deze onverwachte ontmoeting in Geleen bleek maar weer eens duidelijk dat carnaval verbroedert!
Op de terugweg naar Sittard hield het gezelschap nog even kort halt voor de deur van de in Geleen woonachtige Vorst Marot Jan I. Daar werd alvast een eerste begin gemaakt met het appelsienesjmiete in Geleen.
vastelaovend in gelaen 2