Erkenning Molukse gemeenschap: Kunstwerken en Eeuwige Rust

25 aug , 20:00 Nieuws
symbolische overhandiging medaillons
In Sittard-Geleen zijn op 89 graven van de eerste generatie Molukkers speciale medaillons geplaatst. Deze medaillons staan voor eeuwige rust, wat betekent dat de graven nooit geruimd zullen worden.
Naast de medaillons komen er ook kunstwerken in de drie Molukse wijken. Hiermee erkent de gemeente dat de Molukkers sinds de jaren 50 slecht zijn behandeld. Dit heeft een diepe impact gehad op de Molukse gemeenschap.
“Dit is een belangrijke stap in de erkenning van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen,” zegt Gino Tomasoa, voorzitter van het comité Molukse gemeenschap in Sittard.
Op zaterdag 24 augustus droeg burgemeester Verheijen tijdens een bijeenkomst in de Johanneskerk in Sittard de medaillons symbolisch over aan de Molukse gemeenschap.
Op de website van de Gemeente Sittard-Geleen leest u een interview met Gino Tomasoa, dat uitleg geeft over de komst in 1951 van een grote groep Molukkers naar Nederland, die in dienst waren van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het KNIL was het Nederlandse leger in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Het heeft officieel bestaan van 1814 tot 1950.