FANC: stalen componenten in Tihange 2 zijn veilig

11 aug 2016, 14:22 Nieuws
tihange bij huy traumrune wikimedia commons via wikimedia commons
Na onderzoek eerder dit jaar is gebleken dat het reactorvat van kerncentrale Tihange 2 - ook bekend als de scheurtjesreactor - een vijftal componenten bevat waarvan het kwaliteitsdossier niet op orde was.
Het betreft onderdelen die zijn geleverd door het Franse bedrijf Creusot Forge. De Franse atoomwaakhond ASN (Autorité de Sûreté Nucléaire) heeft onregelmatigheden in het kwaliteitscontroleproces van dat bedrijf onderzocht en ontdekt dat er wel werd gerommeld met de kwaliteitsrapportages.
Daarop heeft het Belgische FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) de eigenaar van de Belgische kerncentrale - Electrabel - gelast te onderzoeken of en welke onderdelen van de centrale zijn geleverd door Creusot Forge, of deze invloed hebben op de veiligheid en of ze voldoen aan de kwaliteitseisen die aan de componenten worden gesteld. Het bleek dat in het reactorvat van de centrale vijf componenten van de Franse leverancier zijn verwerkt waarvan het kwaliteitsdossier niet op orde was.
Het FANC heeft een inspectie uitgevoerd bij Creusot Forge en zegt daar op zijn website het volgende over: "Tijdens het productieproces hebben deze componenten tweemaal een thermische behandeling ondergaan, omdat de eerste thermische behandeling niet was uitgevoerd op de temperatuur die wordt voorgeschreven door de specificaties. Het kwaliteitsdossier maakt echter slechts melding van een enkele thermische behandeling. Het feit dat de componenten een dubbele thermische behandeling ondergaan hebben, heeft geen impact op hun gedrag of de structurele integriteit, maar diende wel te worden vermeld in het kwaliteitsdossier. Het gaat dus louter om een onregelmatigheid in de documentatie, die geen impact heeft op de veiligheid".