Foto/filmdagen bij Heemkundevereniging Geleen

14 sep , 16:00 Nieuws
hvg geleen pastoor vonckenstraat
Afgelopen voorjaar organiseerde Heemkundevereniging Geleen haar eerste foto- en filmmiddagen, mede in het kader van het 45-jarig bestaan.
Ze werden druk bezocht en er kwamen veel zeer positieve reacties op. Er zijn weer geheel nieuwe presentaties voorbereid. Gezien de grote belangstelling vinden die in de middag om 14:00 uur plaats met een herhaling in de avond om 19:30 uur. In het kader van de herdenking van Geleen, 80 jaar vrijheid wordt het deels ingevuld met een onderwerp over oorlog en bevrijding in onze streek.

De Jas

Zo is er op woensdag 25 september voor de pauze een voorstelling van de Limburgse dialectfilm De Jas van de bekende regisseur Nico Verhoeve met onder anderen Bertha Paulissen-Willen, Marlies Schoonwater en Sjef Nijsten, in 1989 in de Westelijke Mijnstreek opgenomen. De film handelt over herinneringen van een leren jas aan de oorlogservaringen van de voormalige eigenaar. Een ouder echtpaar is bezig diverse dierbare spulletjes in te pakken ter voorbereiding op hun verhuizing naar het bejaardenhuis. Daarbij komt ook de leren jas weer boven water, die na de vijftiger jaren in de kast werd opgeborgen. Besloten wordt om de jas naar een dumpzaak voor tweedehands kleren te brengen. Van daaruit 'vertelt' de jas zijn verhaal. Zo wordt duidelijk dat hij al sedert het begin van de relatie tussen het echtpaar door de man is gedragen. De jas verhaalt over de wederopbouw en schetst de desastreuze gevolgen van de oorlog. Een persoonlijke wraakactie, die zich afspeelt in de bezettingstijd, is het begin van verscheidene gebeurtenissen, die het leven van verschillende personen dramatisch veranderen.
Na de pauze komen weer films en foto’s van het Geleen van vroeger aan bod in een grote variatie. De presentatie vindt plaats op woensdagmiddag 25 september om 14:00 uur en de reprise om 19:30 uur op ’t Zölderke in het gebouw van Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35A, Geleen. De entree is gratis.
De Heemkundevereniging nodigt belangstellenden uit om hierbij aanwezig te zijn en onder het genot van koffie/thee of een ander drankje, te genieten van de beelden en samen herinneringen op te halen.
De foto/filmdagen zijn verder op de woensdagen 30 oktober en 27 november 2024 met steeds weer nieuwe beelden, ook weer deels in het kader van 80 jaar bevrijding. Op deze dagen kunt u ook de expositie Facetten van Geleen in de Tweede Wereldoorlog bezoeken. Dat kan zowel voor als na de presentatie.