Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
Het aantal files als gevolg van Duitse grenscontroles tijdens het EK-voetbal is ook op wegen als de N280 bij Roermond en de N297 bij Nieuwstadt beperkt gebleven. Dat antwoordt de regering in Berlijn op parlementaire vragen. Volgens tegenstanders van deze verkeerscontroles ontstond er vaak lang oponthoud. Het argument van wel of geen lange files wordt momenteel gebruikt in de discussie om deze controles voort te zetten.
Uitzetting van vreemdelingen is een gevoelig punt, zeker in Duitsland na het drama van Solingen, waarbij iemand die niet meer in het land mocht zijn drie mensen doodstak. De krant Rheinische Post stelde zich de vraag, hoe zit dat in Kreis Heinsberg, en vroeg gegevens op. In de afgelopen drie jaar moesten 85 mensen worden uitgezet. Het werden er 21, net geen 25%. Daarmee is Kreis Heinsberg geen uitzondering, aldus de krant.
Om het in stijl te houden, het bericht kwam vorig weekeinde bovendrijven in dagblad Trouw, en “overspoelde” daarna ook de media in beide Limburgen. Waar het over gaat? Over de boosheid bij diverse Belgische/Nederlandse natuur-en milieuorganisaties over een drempel in de Grensmaas, aangelegd door Rijkswaterstaat nabij Meers, vanwege de waterhuishouding. De drempel zou echter zorgen voor negatieve milieueffecten.
Dit voorjaar doken er in de regio diverse plannen op voor hernieuwbare energie, zoals wind. Daarbij ging het onder andere om Maaseik, Kinrooi en Selfkant. Nu de zomervakantie voorbij is zien weer nieuwe plannen het licht. Zo staat er in Bree langs de vaart een grote turbine gepland bij groenteproducent Greenyard (Noliko). In Rothenbach (Wassenberg), bij Vlodrop komt er 23 hectare aan zonnepanelen te liggen op een vuilstort.
Maar ook het hoofdstuk “Selfkant” is weer actueel. Die gemeente loopt achter op de Duitse taakstellingen met betrekking tot windenergie. Momenteel wordt bekeken welke gebieden wel of niet geschikt zijn, een proces waarmee niet iedereen even gelukkig is. Sommige zoekgebieden liggen vlakbij de Nederlandse grens, zoals bij Koningsbosch en Susteren. Op 17 september is er een raadszitting met vragenuurtje voor burgers.
En er is meer nieuws uit Selfkant, meer bepaald uit Saeffelen, buurdorp van Koningsbosch. De plaatselijke huisartsenpraktijk Dr. Beckers bestaat er 100 jaar. Twee broers doen er dienst op de plek waar hun opa in 1924 startte. Tijdens de Nederlandse jaren van 1949-1963 lag de praktijk nagenoeg op de grens. Tot drie jaar geleden behandelden ze ook patiënten in Nederland, maar op grond van Europese regels mag dat niet meer.
Ongelukken met Nederlanders in de Selfkant, het was weer prijs! Een 45-jarige vrouw raakte afgelopen week gewond toen ze onder invloed van de weg raakte tussen Breberen en Saeffelen. *** Selfkant en het Nederlandse grensgebied komen ook aan bod in een nieuwe 4-delige toeristische serie op de WDR die vanaf 13 september elke vrijdag om 20.15 uur wordt uitgezonden. Onze regio is te zien in aflevering 2 op vrijdag 20 september.
Schutterij St. Michaël uit Ool doet zondag mee aan het schuttersfeest in Mönchengladbach, dankzij een Europese subsidie. Ook twee wethouders uit Roermond nemen deel. Partnersteden Roermond en Mönchengladbach trekken steeds meer met elkaar op. *** En in grensdorp Kessenich-Kinrooi is het centrum heringericht, met de middeleeuwse motte-heuvel als blikvanger. Zondag tijdens Vlaamse Monumentendag is de opening.
Opletten wie deze winter in Duitsland moet zijn, de regels voor winterbanden worden binnenkort strenger. Deze regels gelden echter alleen als er sprake is van gladheid. Daarbuiten mag je gewoon met zomerbanden rondrijden. *** En tot slot een opmerkelijk nieuwtje uit Dilsen-Stokkem. Een school voor voortgezet onderwijs heeft er sinds kort reservekleding klaarliggen mocht iemand te maken krijgen met een menstruatie-ongelukje.