Grensregio Compact #16: van verkiezingsneerslag tot vuurwerkverboden

20 okt , 12:00 Nieuws
belgische raadsverkiezingen
© Marcel Boreas
Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site de meest opvallende zaken van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
  • Nu het stof van de Belgische gemeenteraadsverkiezingen van vorig weekend is neergeslagen blijkt dat in Belgisch Limburg best veel bij het oude blijft. Maar liefst 34 van de 38 burgemeesters blijven er waarschijnlijk in functie, meldt TV-Limburg. Een ander opvallend feit was de lage opkomst, een gevolg van het schrappen van de opkomstplicht. Een gegeven dat in de komende tijd op Vlaams niveau nog geëvolueerd zal worden.
  • Bij de grensgemeenten valt op dat de christendemocraten het vaak goed doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi en Maasmechelen. Regelmatig halen ze de absolute meerderheid. In Dilsen-Stokkem blijven de liberalen het grootst. In Bree worden ze de grootste ten koste van de christendemocraten, in Maaseik gebeurde het omgekeerde. In Bree en Maaseik is nog niet bekend wie burgemeester wordt.
  • Een 79-jarige automobilist uit Bocholt is vorig weekeinde in Bree om het leven gekomen. Hij reed met zijn auto tegen een huis. Het vermoeden bestaat dat de man onwel werd. Het huis moest worden gestut. *** En eveneens in Bree ontdekte een vrouw een trouwring in haar pas gekochte auto. Een oproep in de media leverde snel resultaat op. De ring was van een vroegere eigenaar van de auto en werd verloren bij een tankbeurt.
  • Dubbel alarm vorig weekeinde aan de Maas. In Ophoven-Kinrooi werd een omgeslagen bootje gevonden, afkomstig van een Duitser. Een zoektocht leverde voorlopig echter geen resultaat op. Maar er werd ook alarm geslagen vanwege een gezonken vrachtschip op de Maas bij Maastricht. Daardoor kwam er heel wat olie in de rivier. Nog dezelfde dag trok het oliespoor al voorbij Berg aan de Maas en vervolgens langs Maaseik.
  • Donderdagochtend in alle vroegte stond een hooiopslag in Breberen-Gangelt, niet ver van Koningsbosch in lichterlaaie. De brandweer liet het zaakje gecontroleerd uitbranden, de brandoorzaak wordt onderzocht. *** Het Kreisbestuur van Viersen hoopt dat het spoor Mönchengladbach-Venlo zomer 2025 toch deels open kan blijven voor reizigers. Door werkzaamheden elders primeert tijdelijk het goederenvervoer op de lijn.
  • De Duitse politie heeft een oproep gedaan om een naar schatting 60-jarige man op te sporen. Die liep bij het winkelcentrum in Tudderen bijna onder een lijnbus. De bus moest daardoor zo sterk afremmen dat een vrouw in de bus letsel opliep en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Even later stapte de man, die zich volgens de politie van het voorval niet bewust was, in een auto met Nederlands kenteken en verdween.
  • “Grensgemeenten missen Europese regels rond vuurwerkverkoop”. Dat is de conclusie na een ANP-rondvraag. Er blijkt bij Limburgse gemeenten weinig animo om vuurwerk te verbieden. Een van de redenen is de verkrijgbaarheid van (illegaal) vuurwerk net over de Belgische en Duitse grens. Bij de gemeente Sittard-Geleen verwijzen ze in kader naar ontbrekende Europese regels gecombineerd met een onmogelijke handhaving.
  • Brouwerij Martens uit het Belgische Bocholt neemt het Nederlandse United Dutch Breweries over en haalt daarmee bekende biermerken als Oranjeboom en Royal Dutch in huis. Martens is een familiebrouwerij in de negende generatie, die al bestaat sinds 1758. Het is de nummer twee op Belgische biermarkt na AB InBev. Behalve een aantal eigen bieren brouwt het concern ook diverse huismerken van supermarkten, waaronder ALDI.
  • Dat Mönchengladbach een partnerstad is van Roermond is al vaker genoemd. Maar de Duitsers hebben meer partners, de meest recente ligt in Oekraïne. Ook Verviers bij Luik is al bijna 55 jaar een partner. Vorig jaar raakte de relatie echter vertroebeld. Aan Duitse zijde pikten ze het niet dat de Walen zich fel uitlieten over Israël. Inmiddels worden de plooien gladgestreken en kan in 2025 wellicht toch het jubileum gevierd worden.
  • En ook Mönchengladbach puzzelt momenteel op het windmolendossier. Net als andere Duitse gemeenten moet de stad zo’n 2% van het grondgebied aanduiden als zoeklocatie. Dat is zo’n 350 hectare. Voorlopig komt men qua berekeningen niet verder dan 132 ha. Momenteel staan er 14 windturbines. Ook elders in de grensregio is er het nodige gedoe rond windmolens. Met name in Selfkant wordt de discussie zeer fel gevoerd.