Grensregio Compact #7: van Maasonderzoek tot K3-improvisatie

18 aug , 12:00 Nieuws
marcel boreas onderzpek maas nij maaseik
Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
De maandenlange stremming van het Julianakanaal tussen Born en Berg aan de Maas loopt fors in de papieren. Ondernemer Fransbergen uit Maasbracht becijfert het verlies in de miljoenen. Maar ook Vlaamse bedrijven hebben te maken met veel langere aanvaarroutes eer toeleveranciers hen weten te bereiken. Een levering vanuit Venlo naar Lummen in Belgisch Limburg duurt nu 304 km in plaats van 128. Heen en terug is dat dus 350 km extra!
Dubbel nieuws wat betreft bodemonderzoek in Maaseik. Vlakbij St. Jansberg, waar ook veel Nederlandse scholieren les volgen, werden tijdens opgravingen 5.000 jaar oude paalsporen van een gebouw gevonden. Op de locatie komt een bedrijfspand. Heel ander bodemonderzoek situeert zich aan de Maas, waar straks de nieuwe brug tussen Roosteren en Maaseik wordt aangelegd. Middels een dam wordt er de toekomstige fundering bestudeerd.
Vorig weekend, meer bepaald zaterdag 10 augustus, hebben Belgische politieagenten samen opgetrokken met de politie van het basisteam Echt. Door de bevoegdheden van het vernieuwde politie Benelux-verdrag, dat grensoverschrijdende samenwerking regelt, konden ze gezamenlijk de openbare orde handhaven. En dat gebeurde met name bij het beëindigen van een carmeeting in Vlodrop, waar honderden voertuigen waren samengekomen.
Winkelleegstand is een fenomeen dat zich grensoverschrijdend manifesteert, of je nu bijvoorbeeld in Weert, Sittard, Maaseik of Mönchengladbach komt. Momenteel werken ze in laatstgenoemde stad aan een plan. Toch lijkt het geluksgevoel van inwoners er geen vat op te hebben, want Mönchengladbach staat op nr. 10 in de lijst van gelukkigste inwoners van Duitsland. Verder in de top: Düsseldorf op 8, Krefeld op 5 en Aken op 3. De winnaar heet… Kassel.
Rond het Limburgs dialect is over de grens heen nieuws te melden. Zo vindt op vrijdag 20 september de Streektaalconferentie 2024 en de opening van ‘t Hoes veur ’t Limburgs plaats bij Weerstand in Roermond. En in Genk komen taalkundigen op 26 en 27 september samen voor een congres over de dialecten van de beide Limburgen. Dialectsprekers van weerszijden van de grens kunnen tevens via een onlinetest hun steentje bijdragen aan het onderzoek.
Bij ons kennen we in Roermond het Solar Weekend. Op de Vlaamse Maasoever was er afgelopen weekeinde het Bastionfestival in Kessenich-Kinrooi. Editie nummer vijf met inmiddels 12.000 bezoekers. Op het podium plaatselijk talent, maar ook de internationale dance-act Sylver en K3. En de K3-tjes haalden met hun optreden nog de nationale pers. De reden: De muziek viel uit, waardoor ze minutenlang moesten improviseren en a-capella zingen.