GroenLinks/PvdA-fractie stelt vragen over onderzoeken rond mogelijke grindwinning Graetheide

02 okt , 20:00 Nieuws
graetheide groen geen grindwinning fotoborda2klein
Graetheidecomité
Uit de raadsinformatiebrief van 26 september inzake gebiedsopgave Graetheide maakt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks/PvdA op dat het bedrijf L’Ortye twee onderzoeken heeft laten verrichten naar de impact van mogelijke ontgronding op de Kingbeek en mogelijke verkeersoverlast en ontsluiting door de grindwinningswerkzaamheden.
"Volgens de informatie die wij hebben ontvangen zou de rapportage van beide onderzoeken in verband met concurrentieoverwegingen alleen door een beperkt aantal mensen op het kantoor van L’Ortye ingezien worden", zo stelt de fractie. Naar aanleiding daarvan heeft de fractie een aantal vragen gesteld aan het college van B&W:
  1. Heeft het College de door u in de raadsinformatiebrief genoemde twee onderzoeken die door L’Ortye zijn uitgevoerd ontvangen? Zo nee, gaat u dat dan alsnog opvragen? En gaat u het argument dat er concurrentiegevoelige informatie in zou staan kritisch toetsen omdat door niet openbaar zijn het hele proces om te komen tot een besluit ernstig wordt gefrustreerd?
  2. Bent u het met de  GroenLinks/PvdA-fractie eens dat door het niet openbaar maken van beide rapporten een onterecht wantrouwen ten aanzien van de gemeente en betrokken burgers blijkt? Zo nee waarom niet?
  3. Door het niet openbaar maken van het rapport naar de mogelijk nadelige gevolgen voor de Kingbeek is het ook onmogelijk dat een second opinion kan worden uitgevoerd. Het College stelde eerder niet de kennis in huis te hebben om een specialistisch onderzoek te kunnen beoordelen en daarvoor wellicht externe deskundigheid voor moet inwinnen. Wordt dat met niet openbaar zijn van het rapport niet onmogelijk gemaakt? En hoe gaat u bij niet openbaar zijn van het onderzoek beoordelen of de feiten en conclusies kloppen?
  4. Bent u het met de GroenLinks/PvdA-fractie eens dat de twee door u in de raadsinformatiebrief genoemde onderzoeken volledig ter inzage voor de raad moet komen voor dat we als raad een uitspraak kunnen doen of grindwinning op Graetheide wel/niet moet worden toegestaan?
  5. Kunt u het rapport over verkeersoverlast en ontsluiting van het gebied doen toekomen aan de GroenLinks/PvdA-fractie ? Indien dit niet kan, wat is daarvan de reden?
  6. Kunt het verslag van 19 augustus 2024 doen toekomen aan de GroenLinks/PvdA-fractie waar gesproken is tussen provincie, gemeente en L’Ortye? Zo nee, waarom niet?
  7. U noemt een verkenning naar het draagvlak in de omgeving belangrijk. L’Ortye is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. Eerder heeft het bedrijf naar aanleiding van vier inloopavonden voor omwonenden de indruk gewekt dat er draagvlak is voor ontgronding en grindwinning. De indruk bij de bezoekers van deze avonden is echter het tegenovergestelde. Daarnaast heeft de Werkgroep geen grindwinning Graetheide – die bestaat uit de dorpsplatforms Guttecoven, Obbicht, Einighausen, Berg/Nattenhoven en Urmond, de buurtvereniging Graetheide, het Graetheidecomité, de lokale LLTB-afdeling, de werkgroep Kingbeek, de IVN Bron Land Swentibold en de Natuur en Milieufederatie Limburg – zich nadrukkelijk tegen grindwinning uitgesproken. Bent u van mening dat een onderzoek naar draagvlak uitgevoerd moet worden door een onafhankelijk bureau en dat vertegenwoordigers van omwonenden bij de opzet van het onderzoek betrokken moeten worden? Zo nee waarom niet
  8. In de raadsinformatiebrief noemt u maatschappelijke meerwaarde een voorwaarde voor ontgronding. Graag zouden we van u vernemen wat u in dit verband onder maatschappelijke meerwaarde verstaat. In een e-mail die de gemeente mede namens de provincie op 27 juni 2023 in het kader van een WOO-verzoek aan het Graetheidecomité stuurde wordt duidelijk gesteld wat bedoeld wordt met meerwaarde. Letterlijk staat er: het gaat er om of de gewenste positieve waarden uit de strategische gebiedsvisie daadwerkelijk door, of als gevolg van, de ontgronding worden bewerkstelligd/worden gehaald. Oftewel dat ze niet worden gehaald als de ontgronding niet doorgaat. Alleen dan kunnen de positieve effecten toegerekend worden aan de ontgronding als maatschappelijke meerwaarde. Kan het college van B&W dit onderschrijven? Indien dit niet het geval is, wat verstaat u dan onder maatschappelijke meerwaarde?