Groot Zittesj Dictee: een dag uit het leven van koning Zwentibold

22 nov 2019, 7:00 Nieuws
groot zittesj dictee 1
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Donderdagavond trokken 23 deelnemers de stoute schoenen aan door mee te doen aan het Groot Zittesj Dictee, dat door Veldeke Krènk Zitterd werd gehouden bij De Vief Heringe in Sittard.
Je moet maar durven. Nu is het correct schrijven van teksten in het Zittesj op zichzelf al moeilijk genoeg, maar als Zwentibolddichter John Hertogh de tekst van het dictee mag opstellen en daarvoor op zoek gaat naar woorden die onder een stoflaag van tenminste twee generaties zijn beland, zoals hèlge en awdvraensje, dan wordt het voor de meesten toch wel bijzonder moeilijk. Dan moet je bij het schrijven enkel afgaan op de klank van zo’n woord en dan is de kans op een foutje groot.
Het was dus goed luisteren geblazen naar Fieny Cals, die het dictee voorlas, om vervolgens te zwoegen en te zweten met het op de juiste wijze noteren van de teksten, daarbij rekening houdend met het juiste gebruik van accenten en trema’s. In tien lange zinnen nam John Hertogh de deelnemers mee naar een dag uit het leven van koning Zwentibold.
Riny Muyres won voor het tweede jaar op rij het Groot Zittesj Dictee met de uitstekende score van slechts twee fouten. Bianca Kruitz werd tweede met 9 fouten en Eddy Zeelen derde met 11 fouten.