De Grote Schwienswei ten noorden van Sittard moet versterkt worden als natuurlijke klimaatbuffer waar regenwater langdurig kan worden opgeslagen om overstromingen door steeds zwaardere regenbuien te voorkomen en om lange periodes van droogte te overbruggen.
Dat zegt Wij Schwienswei, het actieplatform van Vrienden van de Schwienswei en omwonenden dat al jaren oppositie voert tegen de plannen voor een grootschalig vakantiepark op de voormalige CIOS-locatie bij zwembad de Nieuwe Hateboer, ook wel bekend als het ESCS-terrein.
Dat verzet tegen het vakantiepark heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen want onlangs heeft wethouder Houtakkers van Sittard-Geleen aan Wij Schwienswei laten weten niet langer voorstander te zijn van een groot vakantiepark. In plaats daarvan presenteerde hij plannen om meerdere voetbal- en tennisclubs van Sittard te verhuizen naar een nieuw, grootschalig sportpark op het ESCS-terrein, zodat de bestaande sportvelden van die clubs kunnen worden ontwikkeld of heringericht.
Wij Schwienswei ziet niets in die plannen, omdat daarmee de natuurlijke sponswerking van 20 hectare groen grotendeels verloren gaat en er weinig terecht komt van natuurherstel.
Woordvoerder Sander Geelen: “Er is afgelopen jaren door gemeente, waterschap en provincie flink geïnvesteerd in het laten meanderen in brede beekdalen van de Geleenbeek om meer regenwater te kunnen opvangen. De overstromingen van Valkenburg in 2021 en de wateroverlast in de Baandert en deze week nog in Haagsittard hebben laten zien hoe groot de urgentie van extra waterbuffers is. De klimaatverandering versnelt en de risico’s worden groter. Als er nu weer 20 hectare aan bestaand groengebied wordt ontwikkeld tot sportpark, met drainage onder de voetbalvelden, tennisbanen en padelbanen en met verharding voor parkeerplaatsen en clubgebouwen, dan gaat de natuurlijke sponswerking verloren en neemt het risico van overstromingen en wateroverlast juist weer toe. Dan zetten we dus drie stappen achteruit nadat we net een eerste stap vooruit hebben gezet. In plaats daarvan wil Wij Schwienswei dat de Schwienswei en het ESCS-terrein als natuurlijke klimaatbuffer behouden blijven en verder versterkt worden. Bovendien kan de natuur in het gebied dan ook worden versterkt, zoals blijkt uit de recente ecologische onderzoeksrapporten van Econsultancy, in opdracht van de gemeente.”
Wij Schwienswei zal in het vroege voorjaar haar ‘Nóg Beter Plan voor de Grote Schwienswei’ presenteren. Daarin zal ze de conclusies van het recente ecologisch onderzoek door Econsultancy verwerken en combineren met toepassing op de Grote Schwienswei van het concept van natuurlijke klimaatbuffers zoals eerder uitgewerkt door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Wereld Natuurfonds, Vogelbescherming Nederland, de Natuur en Milieufederaties, ARK Rewilding Nederland en Stichting LandschappenNL.