Haantje van Buchten onthuld door minister Adriaansens als afronding Operatie Bottleneck

27 mei 2024, 12:30 Nieuws
haantje van buchten bottleneck
SGN

Minister Adriaansens (Economische Zaken) onthult op maandag 27 mei 11:30 uur het Haantje van Buchten bij de oprit Holtum-Noord van de snelweg A2.

Ze deed dit samen met de wethouders Yvonne Salvino (Economie) en Andries Houtakkers (Cultuur) van Sittard-Geleen. Het kunstwerk markeert de voltooiing van Operatie Bottleneck, dat belangrijke infrastructurele projecten in de regio omvat.

"Deze projecten versterken het bedrijfsleven en zijn daarom belangrijk voor de economische en logistieke vooruitgang van heel Zuid-Limburg", zegt Yvonne Salvino. "Operatie Bottleneck verwijst naar de flessenhals, het gebied ten noorden van Sittard-Geleen waar Nederland op z’n smalst is. De projecten hebben geleid tot significante verbeteringen in de infrastructuur, zoals de aansluiting van de A2 bij Holtum-Noord, een directe verbinding met Duitsland via de verlengde N297, uitbreiding van bedrijventerrein Holtum-Noord en verhoogde bruggen over het Julianakanaal om hoger geladen containerschepen met vier containerlagen te faciliteren van en naar Barge Terminal Born. Barge Terminal Born is de grootste inland container terminal in Nederland."

Met de onthulling van dit kunstwerk wordt de succesvolle afronding van Operatie Bottleneck na 25 jaar gevierd. Het Haantje van Buchten is dertien meter hoog en is geïnspireerd op het historische beeldje dat gevonden is in 1976.

Het oorspronkelijke Haantje van Buchten stamt uit de tweede eeuw, is nabij het kerkdorp Buchten gevonden en staat momenteel tentoongesteld in het Limburgs Museum in Venlo. Het beeldje is gewijd aan de godin Arcanua, zoals blijkt uit de inscriptie op de sokkel. Arcanua, een lokale godin wiens naam 'voorzangeres' betekent in het Keltisch, werd vereerd door de Romeinen in deze streek. Andries Houtakkers: "Dit nieuwe ‘Haantje’ getuigt de diepe culturele wortels en de verbondenheid van Sittard-Geleen met haar verleden. Door dit erfgoed te koesteren en tegelijkertijd oog te hebben voor innovatie, versterken we onze unieke identiteit en toekomst van de regio."