Halfjaarlijkse vaccinatie jeugd gaat van star t (RVP)

12 sep , 21:25 Nieuws
meisje wordt gevaccineerd
Op maandag 16 september start de halfjaarlijkse vaccinatie voor de jeugd tegen infectieziekten zoals bof, mazelen en meningokokken, als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Door de dalende vaccinatiegraad neemt de kans op infectieziekten, zoals mazelen, en de verspreiding hiervan toe. Zeker na de zomervakantie, wanneer kinderen weer veel samenkomen op school.
De GGD Zuid-Limburg verwacht daarom dat de komende periode meer gevallen van infectieziekten zoals mazelen kunnen voorkomen. In Europa neemt sinds vorig jaar het aantal mensen dat besmet raakt met het mazelenvirus toe. Sinds begin 2024 zijn er in Nederland 156 meldingen van mazelen. In Zuid-Limburg zijn in 2024 tot op heden 10 ziektegevallen vastgesteld. Deze patiënten hadden de infectie na een buitenlandreis, op een school of thuis opgelopen. Het merendeel van de besmette personen was ongevaccineerd.
Nu de zomerperiode voorbij is en de scholen weer begonnen zijn, kan het aantal besmettingen weer toenemen, zoals we eerder dit jaar in Zuid-Limburg zagen. Vanwege de dalende vaccinatiegraad geldt dit zeker voor mazelen, een van de besmettelijkste infectieziekten, stellen de artsen infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg.
Verschillende ouders hebben aangegeven geschrokken te zijn van het ziektebeeld. We zagen dat sommige ouders onder de indruk waren van de ernst van de ziekte met hoge koorts en algehele malaise. Sommige ouders hebben direct medische hulp gezocht voor hun kind. Een vaccin verkleint de kans op mazelen. Kinderen kunnen zowel op de leeftijd van 14 maanden als bij 9 jaar gevaccineerd worden tegen mazelen via het Rijksvaccinatieproqramma. Vanaf 16 september kan de jeugd deze vaccinaties bij de GGD Zuid-Limburg halen. Zij ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief van het RIVM. De brieven zijn verstuurd vanaf 3 september.