Nederlandse fietsers dragen niet graag een fietshelm, terwijl dat in de ons omringende landen vaak wel al als normaal wordt gezien.
Toch lijkt de opmars van elektrische fietsen en fatbikes voor een cultuuromslag te zorgen. Zo’n drie op de vier Nederlanders vindt het verstandig om daarbij wel een helm te dragen. Voor één op drie fietsers moet deze bescherming bij elektrisch fietsen zelfs meteen verplicht worden gesteld. Dit blijkt uit een representatieve enquête van Independer onder fietsers, uitgevoerd door Q&A Research.
Nederland staat internationaal bekend als het fietsland bij uitstek. Toch zijn er volgens het CBS het afgelopen jaar 270 fietsers om het leven gekomen in het verkeer. Bijna de helft van de slachtoffers reed op een elektrische fiets, terwijl er in ons land veel minder elektrische fietsen rondrijden dan gewone. “Ongelukken met elektrische fietsen zijn veel vaker ernstig. Je rijdt natuurlijk ook met een hogere snelheid rond en hoeft niet verplicht een helm te dragen, zoals bij een brommer of scooter. Slechts een op de tien Nederlanders draagt een helm op de elektrische fiets. Het zit dus niet echt in onze cultuur”, legt verzekeringsexpert Menno Dijcks van Independer uit.
Het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek schat dat wanneer fietsers altijd een fietshelm zouden dragen, jaarlijks 85 verkeersdoden en 2500 tot 2600 ernstig verkeersgewonden voorkomen kunnen worden. Maar dat het nog niet echt in onze fietscultuur past, blijkt wel uit de enquête van Independer. Van de Nederlandse fietsers zegt 82% geen helm te dragen en dat ook niet van plan te zijn. Maar als het om elektrisch fietsen gaat, dan is er dus wel een cultuuromslag te zien. Dan vindt zo’n 75% dit verstandig en zo’n 25% dat het een vrije keuze moet zijn en blijven.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je met het stuur van een vriend in de knel raakt of door een auto wordt geraakt. Hoe zit het dan precies met de verzekering? Independer verzekeringsexpert Menno Dijcks zet het op een rijtje.
Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
“Als je schade toebrengt aan iemand anders of aan andermans bezittingen, dan kan je aansprakelijkheidsverzekering dekking bieden. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk in Nederland en kan schade dekken die je als fietser veroorzaakt aan anderen. Verzekeraars bieden vaak wereldwijde dekking, maar er kunnen uitsluitingen van toepassing zijn”, vertelt Menno Dijcks van Independer. Zoals bij elke verzekering kunnen er bijvoorbeeld beperkingen opspelen wanneer er alcohol is gedronken of drugs is gebruikt.
Ongevallenverzekering
“Je kunt een ongevallenverzekering afsluiten die specifiek letselschade dekt als je gewond raakt bij een ongeluk. Afhankelijk van de polis kan deze een uitkering verstrekken bij invaliditeit of, in het ergste geval, bij overlijden als gevolg van een ongeval”, vertelt Dijcks. “Als je regelmatig fietst, is het wijs om de voorwaarden van je ongevallenverzekering te checken. Bij gezinspolissen kunnen kinderen meeverzekerd zijn, met specifieke voorwaarden voor minderjarigen. Sommige polissen dekken alleen ongevallen tijdens vrije tijd, terwijl anderen ongevallen dekken ongeacht het moment van de dag. Overigens zijn ongevallenverzekeringen vaak doorlopend, maar kunnen de voorwaarden wel veranderen naarmate de verzekeringnemer ouder wordt.”
Fietsverzekering
“Je kunt voor de fiets natuurlijk een aparte verzekering afsluiten. Dan kun je je verzekeren voor diefstal en schade door een ongeval of aanrijding. Er zijn ook verzekeringen die de gevolgen van vandalisme dekken. De precieze dekking hangt af van de voorwaarden van de verzekering.” De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen op een aantal gebieden. Heb je bijvoorbeeld recht op de nieuwwaarde of de dagwaarde van de fiets? Is er sprake van een eigen risico bij schade of diefstal? Is de verzekering alleen in ons land geldig, of ook wereldwijd? “Al deze voorwaarden hebben ook weer een invloed op de prijs van de verzekering”, vult Independer-expert Menno Dijcks aan.
Zorgverzekering
“In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Medische kosten als gevolg van een ongeval worden meestal gedekt door je zorgverzekering. Eventueel kan een aanvullende verzekering extra dekking bieden voor behandelingen die niet door de basisverzekering gedekt worden”, vertelt Dijcks. Behandelingen door een fysiotherapeut, tandarts of orthodontist vallen normaal gesproken onder de aanvullende verzekeringen. Soms valt ongevallendekking ook onder de aanvullende tandverzekering. Dan ben je tot wel €20.000 per ongeval verzekerd.
“De laatste zes weken van het jaar kun je wisselen van zorgverzekering. Het is dan altijd goed om te kijken of je nog steeds goed bent verzekerd. Zeker wanneer je gezinssituatie is veranderd. Bij sommige vergelijkingssites, bij Independer bijvoorbeeld, krijg je een gratis tandongevallenverzekering wanneer je er een zorgverzekering afsluit. Dat kan je uiteindelijk veel kosten besparen”, benadrukt Menno Dijcks van Independer tot slot.