Herdenkingen rond 70e Klaproosdag in Sittard-Geleen

12 nov 2016, 12:06 Nieuws
herdenking britse militairen op zaterdag 12 november 2016
Sittard-Geleen.nieuws.nl
De Stichting Oorlogsgravencomité Sittard - het Klaproos-comité - organiseert dit jaar voor de zeventigste keer herdenkingsplechtigheden ter ere van de tijdens de bevrijding in WOII in deze regio gesneuvelde en begraven Britse militairen.

Klaproosdag

De herdenking vindt traditioneel plaats in het weekend van de tweede zondag in november. Op zondag 13 november vindt aansluitend op een altijd muzikaal fraai opgeluisterde oecumenische dienst in de St. Petruskerk te Sittard (aanvang 10:00 uur) op het Britse oorlogskerkhof aan de Kromstraat in Ophoven (11:30 uur) een ceremoniële kranslegging plaats. Hierbij zal Burgemeester Cox aanwezig zijn, evenals gedeputeerde Prevoo namens de Provincie en een aantal hooggeplaatste Navo-officieren.

Zaterdag 12 november

Zaterdagochtend om 11:00 uur werden op de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard met een korte ceremonie de aldaar bedraven 20 Britse soldaten herdacht. Zaterdagmiddag om 14:30 uur worden op de begraafplaats bij de Protestantse Kerk in Grevenbicht de twee daar begraven Britse soldaten herdacht. Op het RK Kerkhof in Born aan de Mgr. Buckxstraat zullen om 16:00 uur de drie daar begraven Britse militairen herdacht worden. Deze herdenking vindt gezamenlijk plaats met de Schutterij St. Martinus Born.

Gasten

De Stichting Oorlogsgravencomité Sittard maakt het ieder jaar mogelijk voor familieleden van gesneuvelde soldaten om deze dag bij te wonen en het graf van hun gesneuveld familielid te bezoeken. Dit jaar zullen voor het eerst families van 2 gesneuvelde militairen naar Sittard komen.
Allereerst de familie van Lance Corporal Robert Lochhead die op 20-jarige leeftijd op 18 januari 1945 in onze regio gesneuveld is. Hij diende bij de Cameronians, 6th Battalion, Bravo Compagnie. Hij was geboren in maart 1924 in het Schotse dorp Craigneuk en is daar opgegroeid met zijn 3 broers en 3 zussen. Hij is begraven in graf G-8 op het Britse oorlogskerkhof aan de Kromstraat. Het comité ontvangt Irene Grieve, dochter van een zus van Robert, en haar echtgenoot Sandy
Kevin Toner en zijn partner Dianne zullen het graf bezoeken van zijn oom Charles Henry Heywood. Hij sneuvelde op 19 januari 1945 in de leeftijd van 27 jaar en diende als Rifleman bij de Cameronians, 7th Battalion. Hij liet een echtgenote en twee kinderen achter in de leeftijd van respectievelijk 3 jaar en 10 maanden oud. Hij is begraven in graf J-25 op het Britse oorlogskerkhof aan de Kromstraat.
charles henry heywood en lance corporal robert lochhead
Charles Henry Heywood en Lance Corporal Robert Lochhead